Beli Barang baby

Assalamualaikum mommy2. Nk tnya n mntk pndpat. Sy tgh prgnant ank ke2 bru 7week ,housewife, suami keja biasa jaa. Kilang. Gaji tak banyak mana. Bercadang nak beli brang bby awal, cth nya tiap2 hujung blan beli satu barang. Ada rezeki lagi beli lebih ckit. Sbb sy trfkir, nnti dah 6bulan tkut tak sempat nak beli. Tapi suami tkut nak beli, sbb trfkir org tua2 ckp, tak elok klau beli awal2. . Hnya mntk pndapt. Tq

44 Các câu trả lời

Skrg ada baby expo kat midvalley sampai isnin ni 25/11/2019...tryla usha. Brg mahal ada murah ada janji rajin jalan. Booth tollyjolly (betul dh rsnya nama dia) brg murah2

5y trước

Jauh sis. 😅 Sy kt kedah.

Sy dlu 3 bulan dh start beli barang bby sikit². Sbb kita je tahu kemampuan kita stakat mna. Nanti dh dekat² due, brg smua dh cukup. So dh xpening dh.

5y trước

Btul. Sy tak thu sy bleh mnabung ke tak dgn gaji suami tak smpai 1.4k keja tak confirm lg. tmpt baru. ank 1st msih mnyusu. Skrg sy pjuk utk kurangkan susu dah. Sy ingt 3bln bru nk beli sbb skrg masih alahan. Brg2 ibu lg, bkn murah smua tu. 😔

Boleh je sis beli sikit2 cuba survey dkt baby fair utk rse material tp beli online 😂 hahaha jimat skit sbb kdg2 tu material baby ni nk kena yg lembut

5y trước

Tu lah sis. Tgh alahan skrg, tak sempat nk servey lg. Cuma jenguk2 kat shopee jee. Hihihihi

Maksud xelok beli awal2 tu cmne?..ape jadi?..bkn sekali beli banyak2 terus kan?..Beli sikit2 dulu..beli je bile ade mase..nanti dah sarat susah

sy ngangung no 5...baru 12w... tapi tu la..rs nk beli slrg je barang bby...shoping lak murah2..geram je tgk...nk tunggu 29w lmbat lagi nk beli brg

5y trước

Hihihi xcited tu smua ibu2 xcited kn ? Bila pkir kewangan, dgn nk beli brg ank lain2 lg, rsa tkut . 😔

Kalau takut nak beli awal, sy rasa sis buat simpanan utk psdiaan beli brg baby.. Anggar la berapa boleh simpan bln2.. Nnt dah 6 bln bole la beli

5y trước

InShaAllah sy cuba.

Memang trlalu awal klu nk beli.. Klau sye sllu simpan je duit tiap bulan.. Nti dh 6bulan bru beli pki duit yg simpan tiap bulan tu 😊

Blh je sikit2.. sy pn dh start survey kt shopee simpan je dlm chart.. tunggu setel ank sekolah dlu bru start bli sikit2.. due lmbat lg...

Sy 5 bln baru start bli.. Shopping kat shopee bju2 bby.. Murah.. Untuk newborn xplu bli byk.. Bby cpat mbesar..

5y trước

Bli sikit2 sis.. Sy tiap bln bli sikit.. Sbb kalau bli skali mmg xmampu.. Brg skrg mahal2.. So, sy bajet 100 sbulan untuk bli brg..

7week mmg agak awal nak beli brg.. Tp bole je simpan duit tu every month utk keperluan nak beli brg nnti

5y trước

Sy tak beli lg buat msa ni. Cdngan nya bln dpn. InShaAllah