Zinkofer

Assalamualaikum and hi mommies... Saya nak tanya ada tak sesapa yang bila makan vitamin zinkofer ni akn rasa tak sedap tekak.. Rasa macam loya2..boleh tak suggest waktu yg trbaik utk ambil vitamin ni? Sbb sblm ni sy mkn folic acid je..

34 Các câu trả lời

Sy x boleh makan awal2 pagi masa nak pergi kerja sbb perut kosong sgt lagi masa tu kan. Jadi doc suggest last makan pukul 1 tghr kan,lepas 2 jam biar perut kosong pukul 3 mkn ubat..tgu lg 2 jam pukul 5 ptg br makan makanan pape.. lepas tu mlm nak tdo sy makan lg sebijik sbb sy makan 2 bijik sehari(baby twin)

Sya sblm ni mbik zincofer, mkn wktu siang mmg akn rsa mual nk mntah je, last2 mkn wktu mlm sblm tido mnom ngn air oren.. tp 3rd trimester ni doctor tuka ubt ke iberet sbb sya pning bila mkn zincofer.. pdhal msa 1st n 2nd trimester xde pn pning2 bila mkn ubt tu

Dulu nurse suggest makan two hours after breakfast. I buat and muntah balik. Sebab memang dia buat meloya. So I makan right after nak tidur, time mengantuk sangat tu, telan and terus tidur. Selamat hadam tak muntah dah 😆😅

saya mula mula makan tu okey . masuk hari keempat makan . terus loya , tak sedap badan , sakit pinggang sangat2 . cakap dekat suami . dia pon kata kalau rasa tak okey . takpayah makan

w'slm..saya mkn sebiji pagi lepas sarapan dan sebiji sblm tdo..masa 1st mkn pagi tu..ada laa muntah teruk..lepas tu ok..rata2 komen mkn 1 biji je tapi saya punya 1 biji 2x sehari..

Makan sblm tidur. Tp atleast 2 jam selepas makan malam. Pernah jugak bgn pagi2 termuntah balik zincofer. Tp skrg ni sy minum air byk2 lps makan ubat. Alhamdulillah ok dah skrg 😊

Masa awal² dapat ubat tu elok je boleh makan pagi². Tp skrg makan ubat tu pagi² terus muntah. So sy makan betul² time nak tido. Kdg sedawa sikit pun rasa balik ubat tu 🤮

Saya klu makan terus muntah, sakit perut pastu pening kepala. Terus stop amik zinconfer, nurse tukar ubat and suruh beli maltofer. Maltofer sedap bau n rasa mcm coklat.

Makan sebelum tido sis. Better makan dgn jus oren atau air limau kasturi ke limau nipis ke. Kalau ada mnum susu atau makan, 2 jam lepas tu br amik zincofer. 😄

Saya makan sehari je lepas tu esoknya ada appointment cakap dgn doctor tak boleh makan/letih/muntah doctor tukar bagi obimin. Try la Tanya