Perkembangan kantung dan janin baby

Assalamualaikum mom.. td sy appointment dkt kk. Dr scan ade npk kantong kecik bersaiz 14.8mm kn? Tp janin, still xnpk.. Dan skli ade cyst bersaiz 5x4cm. Klau Di ikut kn pd tarikh mula period sy 9/1/22 Skrg dh 15w. Td mse dr scan ikt pada saiz kantung tu bru 4w5d 😥 Ade sesiapa boleh tlg sy? #bantusharing

Perkembangan kantung dan janin baby
13 Các câu trả lời

Saya period teratur, tapi kalau ikut period dah 15w tapi masa scan baru 4w6d. Tapi saya buat dekat swasta, doktor minta repeat lagi 2minggu, kalau takde perkembangan kira kandungan tak menjadi, alhamdulillah doktor ada jumpa heartbeat baby. Saya tanya doktor, doktor kata mungkin persenyawaan jadi lambat atau banyak lagi faktor lain. Apapun kena rujuk doktor/pakar. Tak boleh di agak dengan mata kasar atau sekadar melalui penceritaan. Saya sarankan awak cuba pergi klinik lain dan minta buat scan sekali lagi atau buat tvs, selalunya swasta lagi terang dan nampak details. Macam saya, saya pergi klinik siti, memang dia belek lama perut, dia cek satusatu tapi harga mahal sikitlah. Tapi sangat puas hati dengan penerangan & scan dan gambar scan, jelas sangat. Masa jumpa doktor tanya apaapa soalan yang nak tanya. Kalau boleh sebelum jumpa doktor tu dah ready soalan yang awak musykil. Sekarang kandungan saya dah masuk 16w, alhamdulillah. Semoga dengan berkongsi pengalaman saya ni dapat bantu awak. Semoga dimudahkan segala urusan awak 🌼

2y trước

Aamiin ya Allah… Baik sis, sy sentiasa ambik acid folic. Dr Saran kn mkn time malam, ambik obimin… tq awak

maaf sis, apa yang saya tahu, kalau ikutkan perkembangan normal baby, 15w dah boleh nampak bentuknya, dengar clear heartbeat, boleh tahu jantina dah. Mungkin sis boleh cuba scan di klinik swasta pula? Sebab scan di KK macam kurang detail sikit. Atau boleh try transvaginal scan juga. Saya pernah dulu masa 9w scan biasa nampak kantung je. Bila scan dari bawah, baru nampak ada janin. Tapi takda heartbeat, takda rezeki. Doktor kata kandungan tak membesar, sehari lepas tu start keluar darah, missed misscariage. Saya doakan moga yg baik2 untuk sis.

2y trước

rasanya takda masalah. In shaa Allah doktor lebih tahu tindakan yang sewajarnya.

saya period tak teratur last period 07/12/2021 so sptt nya kndungan sya umur 3bln masa dpt tau pregnant tu (28/03/2022)tp dktr scan ukuran janin baru 5w dan blm ada heartbeat lg…so dktr bg chance tggu 2 weeks lg tgk ada pkmbgn heart beat n janin..alhamdulillah after 2w dktr scan ada dgr jntung n saiz janin berkmbang normal dlm 2w tu..skg saya da 12w buka buku dktr tak ikut saya punya last period da..diorang refer due bdasarkan saiz janin..

Saya pon sama, last period 11/2/22, should be 10w masa saya scan haritu. Tapi size kantung 4w. Saya tanya dr normal ke, and dr ckp tak ada masalah sometimes ada je kes mcm ni. Size kantung tak selari dgn last period mommy. Mcm mana sekalipon dr akan ikut size kantung for usia baby. More accurate than last period. This sunday 2nd appt utk scan ada heartbeat or tak. Doakan baby saya ada heartbeat and semua yg baik2 🤲🏻✨

waalaikumslm sis... saya pon ada cyst 4.8cm time detact scan 5 weeks.. kantung memang da ada ..time tue scan 2 kantung ..time tue ada debar2 sbb sebelum neh molar pregnancy.. tp alhamdulillah skrg dah 36 weeks..inshaaAllah bersalin minggu dpn tuk baby twin DCDA.. skrg scan cyst doc x pula nmpk.. kita doa yg baik2 ya sis.. inshaAllah Allah mudahkan.. Dia yg menciptakan..Dia juga yg memudahkan...

2y trước

Maaf sis, nk tye, yg ade cyst 5w tu, bnd tu hilang sendri atau apa ya?

Kenapa tak tanya terus dr masa scan ? Ringankan mulut untuk bertanya lain kali, mungkin masa persenyawaan lambat dan tak ikut hari first last period. Tapi tak mungkin jauh sangat dari 15weeks ke 4weeks. Lain kali pn tanya dengan dr untuk kepastian.

2y trước

Maaf ye sis, sy dh tanya, dan bg tarikh yg betul. Sis X rasa apa yg sy hadap skrg nie. Bermacam2 pikir. Sy tanya sini bkn utk Di kecam, tp minta tlg pendapat yg lain2😣 Sy bkn yg mcm sis ckp tu, x meringan kn mulut tu bercakap dgn dr, mcm2 soalan sy tanya. Maaf klau Cara percakapan sy Agk kasar

saya baru je scan d kk klau ikotkan dah 14w tapi kantung kosong , refer hospital doc cakap baby tak menjadi rumah ade penghuni takde .. scan 6w kantung klau ikot tarikh 14w.. takde rezeki lagi dah 2kali macam nie ..

Waalaikumsalam, saya pon ada cyst 3x2.7 Detect masa Kandungan 7w. Kalau utk perkembangan janin tu kurang pasti, sebaiknya puan tnya pda doc yg lebih arif bab ni

2y trước

Baik sis. Tq atas pendapat sis💞

allahu, jauh sangt bezanya tu sis... sya 15weeks dah nmpk smua, aktif bgerak... cuba sis pegi cek kat pkar swasta pulak

2y trước

Tu la… Insya Allah sy akn repeat pakar swasta pulak

saya skrg tgh pregnant 27w dgn cyst kanan 11cm & kiri 5cm. insyallah ada yg terbaik

2y trước

alhamdullilah checkup dgn pakar 2bulan skali. cyst makin kecil. tapi mmg mula² scan due & ukuran bby jauh sgt dari yg septotnya.