persediaan c-zer

Assalamualaikum. Maaf. Nak tanya. Skrg sy 34week. Masalah uri di bawah tahap 4 n baby melintang. Doc ada ckp y nnt sy tak boleh bersalin normal. Sabtu ni dah kne admit wad. Masa anak sulung brsalin normal. Boleh share apa2 tips sebelum, semasa n selepas bersalin cara czer tak?

1 Trả lời

Sebelum 1. Beli bantal menyusu, sangatlah membantu nak susukan baby nnt sbb perut sakit lepas operate. Semasa; Baca doa dan zikir, tenang kan diri, jangan pandang lampu pada syiling bilik operation kalau takut😅 Selepas; 1. Rajin2 minta tolong sesiapa yg berdekatan, nurse ke suami ke kalau nak ke tandas or nak susukan baby. Sbb sakit & lenguh pinggang nnt 😅 2. Standby makanan sbb lepas keluar OT tu 6 jam tak boleh makan minum lagi. So lepas 6 jam tu lapar sgt. 3. Minta nurse tolong utk susukan baby wpn belum boleh bangun. Kalau baby lambat susu nnt kena jaundice pulak. 4. Bila dah discharged, kadang kita rasa dah kuat. Tp jangan renyah sangat, jangan angkat berat2. Angkat baby je takpe. Yg lain minta tolong sesiapa. Sbb nnt jahitan boleh terbuka & nanah. Banyak je lagi tips boleh Google. Ni je yg saya ingat😅. Semoga dipermudahkan semua ya!

4y trước

Terima kasih sis. 😊 . Seriau plak rasa. Tinggal 8 hari je lagi ni. Huhu