Anak muntah kalau cuba sesuatu makanan

assalamualaikum ibu2 semua.. maaf saya nak bertanya kalau ada tak anak2 ibu sekalian mcm anak saya, sudah masuk 8 bulan masih tak suka nak makan apa2.. saya buntu dah nak buat macam mana.. berat badan anak tak naik cantik.. dah masuk garis kuning.. saya bagi buah mangga pun dia tutup mulut serapatnya.. bagi cerelac pun sama… melainkan celerac letak dalam susu.. baru dia minum.. saya cuba bagi makan anak dari umur 6 bulan sampai sekarang dia masih tak nak cuba makan apa2.. setiap kali saya bagi mesti akan muntah susu balik.. kuantiti banyak.. pernah cakap dekat nurse.. tp nurse suruh paksa juga makan walau muntah..hmmm… saya sedih tengok anak menangis teruk sebabkan saya paksa bagi makan 😔😢 lepastu muntah2 😢😭.. ibu2 kat sini boleh tak suggestkan bubur apa yg sesuai utk anak saya jika anak ibu2 pernah alami macam anak saya… terima kasih..

1 Trả lời

Wsalam puan. Tak dinafikan memang mencabar untuk beri pengenalan makanan kepada baby. Kena kerap mencuba. Apa yang saya tahu, cerelac tu makanan instant kan? Ready made food kan? Tak digalakkan sebenarnya. Puan cuba tukar ke real food. 8 bulan dah boleh makan complete meals, (Carbohidrate, protein & sayuran) tapi tanpa gula, garam & perisa tambahan. Puan ada facebook? Join group Happy Baby Foods Malaysia. Situ boleh belajar macam macam. Boleh juga bertanya dekat situ.

2y trước

Baik pn.. sy cuba menu lain utk baby… tp baby sy ni jenis memang tak nak makan … hmmm susu pun sama puan… kena paksa baru nak minum 😭