bukaan 2cm

assalamualaikum ibu ibu, saya sudah 39 minggu. ada keluar lendir dan darah tanpa contraction. check hospital baru 2cm then dokter suruh balik rumah. adakah bahaya kerana darah masih keluar dan rasa contraction tak kerap. ada ibu ibu yg tahu macam mana nak tahu jika bukaan dah besar? saya risau bukaan dah besar tapi masih keliru sama ada contraction yg betul atau palsu. ada sesiapa pernah alami situasi macam saya tak? mohon bantuan ya ibu ibu semua. tq #firstbaby #ingintahu #pleasehelp #bantusharing #firstmom

6 Các câu trả lời

lendir campur darah tu tanda nak bersalin tapi klu contraction blum tetap blum ada bukaan yg besar . kena tggu contraction yg tetap cth 5 minit sekali bru ke hosp . sy tanda keluar lendir darah 16hb 8 tp sy xsakit boleh jln2 dlu ke mall kemas2 rumah esok nya jam 9 pgi bru ke hospital masa tu bukaan dh 3cm contraction tetap sy bersalin zohor . ada bgusnya pegi wktu sakit kuat ckit kita rasa . sbb kdg bila kita xsakit lg ke hosp awal lg buat kita stress jd bukaan lmbt .. tgok kwn2 sblh tukar ganti pun main peranan . eloknya pergi waktu sakit betul2 tetap . jadi bukaan laju ja Alhamdulillah semoga di permudahkan sis . 😊😍

2y trước

tahniah sis. inshaAllah semoga semua urusan mommy to be dipermudahkan 😘

Waalaikumsalam, saya pun dah 39mgu 3hari. Pg smlam ada keluar lendir coklat2 juga dah kemudian lendir campur darah mcm tu. Tanpa contraction juga. Sakit bawah perut tu ada cuma dtg pegi. Di sbbkan risau, sy pegi Check kt hospital tapi lps tu diorg suruh balik sbb belum ada bukaan. Skrg ni saya tgu ajelah. Mana tau bukaan tadi bru nak terbuka 😅 due date lgi 3 hr je.. Kita tunggu betul2 sakit baru pegi. Semoga dipermudahkan urusan bersalin awak dan semua ibu².. Aamiin..

Samalah saya pun. 😌 tapi sy nk bersalin anak ke2 ni. Turun lendir coklat, g hospital tapi diminta balik. Dh 4 hari bukaan 2cm, takde rasa sakit pun. Sy pun confuse jugak takut ada bukaan tapi x rasa sakit. Sbb masa anak sulung dlu, pagi tu 1cm sy dh rasa sakit susah nak jalan, malam dh 10cm dan bersalin terus. Mmg setiap anak tu lain2 pengalamannya, cuma tu lah risau kalau bukaan besar tapi x sakit dan membuatkan sy confuse nk g hosp ke tak nanti. 😅

sme la kiter.. tdi 4pgi sye ke hospital utk check bukaan.. contraction tu ade skit tpi trkjut tgok lendir coklat.. biler dh kne seluk, mmg sakit giler, bukaan bru 1.5cm.. so discaj blik umah.. 39minggu jgk.. dh blik umah tdo seharian, mkn sume, bby gerak2 selesa, xder contraction langsung..😅😅selesa plak sye rse.. tak tau ape nk buat sbb anak first.. darah dri hasil seluk tu dh abis slps tukar 2x pantyliner.

2y trước

maaf sis nk tanya seluk tu diorang guna apa untuk seluk ye atau guna tangan je sakit ke sis ? dan kalau kena seluk tu keluar darah ke rasa seram plk 😅

saya keluar lendir 2 hari tapi tak banyak lha cuma bawa perut selalu sakit

bila contraction makin kerap mkna nya bukaan dh makinb membesar

2y trước

ada kemungkinan tak bukaan terbuka besar tanpa rasa contraction yg kuat ? sebab bukaan 2cm saya takde rasa contraction. pergi check sebab ada lendir campur darah.