Depresi or ikut hati?

Hi, assalamualaikum. I masih baru disini. Sekarang dah 8weeks pregnant. Dulu sebelum I pregnant, I am a hardworker. Never take MC or AL macam tu. I kerja kilang and off day sabtu dengan ahad. But sometimes I datang OT. So after i knew that I was pregnant, sound happy to me and my husband. Then i started gain weight. So lepas pada tu, well biasa lah bila pregnant ni, alahan tetap ada. But I tak teruk sangat. Tambah pula anak first. Sometime dia datang loya tapi tak muntah sometimes perut tak selesa,sakit then i take MC. And then I start macam tak larat semua, I kurang cergas and tak datang support OT (overtime). But u know what I curious is, I dah start terasa dengan mulut orang. And i can feel the negative vibe around me. Before this, my teammate tak penah layan buruk. But now i can feel the different. Tak macam dulu. They started ignore me, talk like bad things and blame me for nothing. I diam ja tak cakap banyak. Sebab I fikir keja so I diam ja. Bila I keluar or pergi toilet I boleh rasa yang they cakap buruk dekat I. Then bila I sampai situ they stop talking. Kadang2 apa yang depa cakap dekat I, I akan terasa like " lambat", "kerap cuti", "kerap sakit", "sebab ni semua salah hang", " payah nak support OT". Even kawan smpai bertahun pun boleh percaya kan orang lain. I tak tau sebab i pregnant ka they treat me like that? Lepas kawen i lost all my friend. I selalu cerita dekat husband ja. Sometime teammate I tak faham i pregnant. I anggap depa macam family, now pergi makan or planning vacay tak pernah ajak I. I rasa macam susahkan semua. I rasa diri I tak berguna, useless, just menyusahkan orang lain. I started not to trust people then I stop talking with them. Selalu p kerja diam and tak rasa nak menyembang. Antisocial, tak suka berhadapan orang even i neee to because i am trainer. I hate my self. Kalau sapa2 baca apa yang I tulis, boleh bagi pendapat apa yang perlu I buat. Sumpah I rasa hidup I tak guna. Thank you ❤️#firstbaby #bantusharing #jangandibully #advicepls

23 Các câu trả lời

Hi sis, ini semua pembawaan masa mengandung, sis cuba berfikiran positif ya dan abaikan sj mulut org sbb bila sakit bkn dorg yg rasa n tanggung.. tp diri kita sndri sis yg kena hadap sakit tu mcmna. Saya pun masa mula2 mengandung mcm2 dugaan, dgn bleeding berhari2 , mc setiap minggu. Kena lagi baru report duty, sy kerja oil n gas. Semua kerja nk urgent tambah lg sy sorg je yg handle department sbb yg lain xdpt kluar dr sarawak utk support sy bila xda . Sy bnyk kali fikir nk resign sbb nk jaga kandungan sy. Lagi2 kandungan first dan lama sy tggu kehadiran zuriat dlm rahim sy. Sy depress sorg2, nk meluah dkt husband tp husband plak mmg jenis cpt fikir bukan2 smpai kesihatan dia pun terganggu. So sy pendam , tp alhamdulillah . Sy ramai kwn2 yg kerja dlm medical section so dorg la yg bnyk support mental sy supaya sntiasa positif. Alhamdulillah, bleeding sy stop dh dlm beberapa minggu ni. Skrg sy dh nk msuk 2nd trimester. Mood pun dh okay, tp still cuba utk happy dgn kerja n environment kerja. Sy harap sis tetap kuat dan sentiasa positif 💕 moga kandungan sis sihat sampai la tiba masa bersalin nti 😘

thank u semua sebab bagi nasihat dekat I. So apa yang komen dekat sini I akan ambik buat pengajaran untuk diri I juga. And thank you mendoakan juga.. ❤️❤️. Rasanya best juga dengar nasihat dari mommy semua 😍😍🥰🥰.. Baca pun dah menangis. Sorry I memang seorang hati yang lembut. Bukan ikut hati, kadang I pun try hard motivated untuk diri juga cuma nya tak kuat macam mommy semua ☹️. Kadang husband juga lah yg bg semangat even dia sibuk kerja. Banyak kali husband minta suruh resign but i think for my future and family, I tak suka harapkan husband I buat semua sebab I dah biasa buat sendiri and berdikari. Mybe I need some rest and pray to Allah. Dengar2 zikir semua insyaAllah nanti hati I akan tenang. Sorry for late reply.. Terharu sebab ada juga yang boleh memahami 😭😭. Maaf tak sempat nak reply satu2,.. Sekali lagi terima kasih sangat2 atas nasihat mommy semua. InsyaAllah I akan kuat 🥰🥰👍💪💪

Sye x keje kilang tapi keje retail as frontliner. Keje shift. And saya pon kira hardworking sbb gila keja and backup store selalu. Tapi 1 je saya pegang bila kita sakit mmg org x kan amik kesah sbb dorg x jaga kita. Sendri kena jaga so dont push ur body and ur mind sangat sbb kalau ape apa jadi kt kita, kita sendri je. Org boleh cakap ape je. Sbb dorg x rasa and team mate pernah perli jee but then luckly i ni org yg kira xde perasaan sangat so bila kene perli pon i buat joke and ckp xpela this time i kene. Nanti u kene lagi teruk dr ape yg i kene. Jgn lupa tau doa org mgandung ni ajaib. Tapi since i pernah gugur 2 times due to gila keja sangat on third time preggy tu i tutup mata tutup hati and ambil leave pnjang for the first trimester utk rest. Pikir diri sendri je. Company and ur colleage xakan ada bila u sakit. So be selfish to ur self kadang kadang ye

Jgn risau. Rasenye ramai yg ade perasaan mcm u. Mmg rmai org yg kne pndg rendah bile ade morning sickness. And kite pregnant mmg akan jd overthinking. Semua tu normal. Tp bile kite dh kawin and nk ade anak, jd kan family as priority. Blaja jgn kisah psl org lain especially bkn berkaitan kerja. Dtg kerja, buat kerja, balik. Kalau kne buat keje dgn team, just buat betul2. Utk isu OT or MC pn same. Selagi u tak salah guna MC tu it’s ok. Hak u utk MC. Once anak dh lahir, lg byk kite kne korbankan utk anak. I dulu perform kt company, xde MC. Pregnant alhamdulillah sume ok. Tp tibe2 ade hal berkaitan keluarga n anak, kne cuti byk. Unpaid leave semua. Then rase mcm ape yg sis rase skrg. Lastly i resign sbb tu la the best decision mase tu.

sorry sis..knpa mulut org ckp camtu je sis boleh kata hidup sis tak guna? hidup sis tak tergantung pada diorang pun..hidup boleh diteruskan tanpa org mcm tu..tambah2 tgh pregnant mmg fikiran kita jadi celaru..abaikan ape yg serabutkan otak kita..jgn stress2..nanti baby akan stress sekali..fikir ape yg terbaik utk sis sekarang..kalau org tu duk mengutuk lagi blkg sis tkpe..sis yg dpt pahala tu..dia dengki la tu sis pregnant bole mc..org mcm ni mmg takleh tgok org lain senang..abaikan je sis mulut org...tapi bak kata org la "mulut orang kita takleh nk tutup, tapi boleh tampar🤣"..yg penting jgn stress, jaga kesihatan, jaga makan, ckup rehat..

masa ank first,i xkeja, lpas brsalin i keja, keja i berat, angkt barang, kira stok,filing smua. dpat pulak ofismate ska mengelat n kaki kipas.tpi i buat xtau ja sbab fkir keja. msa bln 4 thn lpas i pregnant.. mmg hepi sgt. tpi still kja mcm biasa sbb tkot nnt ada yg ngadu i ngelat kja. tpi dsebabkn tu, i gugur..bleeding kt ofis n ofismate langsung xrsa brsalah sbab biarkn i angkt brg berat.never say sorry.skrang i pregnan again n ignore ja apa org nk ckp. sbab i yg tggung klau jdi apa2 kt baby..pentingkn dr dlu.. kesihatan u n baby yg penting. abaikan mlut puaka tu.

3y trước

seriously???? kesiannya.. lepasni jaga baik2 baby awak tu.. I pun dah rasa macam tak perlu fikir orang dah lepas tengok mommy komen. Betul tu better penting kan diri and baby.. Kalau rasa larat kita buat kalau rasa tak larat kita rehat ja. Sekarang I dah start keras hati 🤭.. Pentingkan diri sebab tak dak sapa yang akan tolong kita kan.

Same goes with me sis. Im pregnant 1st baby also. Also a leader in workplace. Saya pun jenis workaholic. MC jarang, suka keja. Sometime time jammed operation offday pun saya p keja jugakk. Sbb nk support anak buah. Sekarang more to diam diri duduk ja, tak secerdas mcm sblm ni. But, listen me sis. Jgn pikiaq sgt org toxic, it will harm ur baby. Tambah2 1st baby. Jaga diqi jaga kandungan. Org toxic ni biasa la. Tambah2 bila kita dah berubah sikit demi sedikit. Dont think others, but think urself first. Buat keja kita dahh. Yg lain lantak p kat depa

3y trước

U leader lagi bnyak responsible. Actually semua ada masing2 responsible dia. Macam I Trainer i punya skop keja lebih kurang dgan lead.. memang penat. tapi memandangkan fikir kita preggy ni should be more careful. kalau u buat solder better jgn buat keja tu okey.. Elakkan dari bau asap solder sbab bahaya untuk baby. Kalau u punya spv fahan keadaan u, tu pun dah okey.. Ya lah sometime kita kja dkat kilang ni mulut orang tu bnyak sngt smpai taj larat dengar. so lepasni I pun akan start untuk pentingkan diri dah. malas fikir hal remeh temeh.. Keep strong mommy. Semoga baby dalam keadaan sihat ❤️❤️.. Thank you for the support.

knapa ckp diri sndiri xbrguna??mcm ni la sis..amalkn sikap "lantak korang la"kita dh buat kerja kita..dorg nk ckp apa pun lantak la mungkin jgk dorg dengki..kita bukan robot 24jm gagah buat krja..sometime kita akan rsa xsht..ada msa alahan..kita xjangka..if dorg mmber2 yg baik..dorg support U sruh ambik Mc lg ada la..sbb dorg akan ada rsa SIMPATI tgok teamate dorg usung prt bsr..rkan xsama dgn kluarga tw..rkan ni baik skrg blm tentu xdgki dgn kita..☺t.c sis

3y trước

thank u semua sebab bagi nasihat dekat I. So apa yang komen dekat sini I akan ambik buat pengajaran untuk diri I juga. And thank you mendoakan juga.. ❤️❤️. Rasanya best juga dengar nasihat dari mommy semua 😍😍🥰🥰.. Baca pun dah menangis. Sorry I memang seorang hati yang lembut. Bukan ikut hati, kadang I pun try hard motivated untuk diri juga cuma nya tak kuat macam mommy semua ☹️. Kadang husband juga lah yg bg semangat even dia sibuk kerja. Banyak kali husband minta suruh resign but i think for my future and family, I tak suka harapkan husband I buat semua sebab I dah biasa buat sendiri and berdikari. Mybe I need some rest and pray to Allah. Dengar2 zikir semua insyaAllah nanti hati I akan tenang. Sorry for late reply.. Terharu sebab ada juga yang boleh memahami 😭😭. Sekali lagi terima kasih sangat2 atas nasihat mommy semua. InsyaAllah I akan kuat 🥰🥰👍💪💪💪

hi mommy, your feeling is matter ♥️ kalau boleh slow talk dgn husband if if if your partner mampu utk tanggung u n bakal baby, sis boleh berhenti kerja for awhile. surrounding kita sgt memainkan peranan penting utk mental health kita. it is hard actually nk ignore org sbb kita nampak dgn mata kita. tambahan lagi kita mengandung pembawakan budak lagi lah sensitif. Slow talk dgn spouse bincang jalan yg terbaik utk perjalanan pregnancy sis k ♥️

perlu ke nak benci diri sndri? sama juga sis benci dngn kndungn sis tu. patut ke nak dngr ckp org sekeliling?mereka penting ke dlm hdup sis, biarkn je dorg tu, mybe dorg tu tak pernh merasa lg prgnant tu mcm mana mybe dorg laagi teruk, jngn dngr ckp org skeliling bos kn yg brkuasa dlm kilang tu buknnya kwan² sis... jngn stres² sis.. pnglaman sy dulu.. sy prnh kgguran sbp strss tw..

3y trước

Sis, i tahu you niat baik. Tapi jangan la cakap macam nak menyalahkan mommy ni. Kita pun semua tahu sensitif ibu mengandung macam mana. Don’t invalidate anyone’s feelings just because you went through it better. Kepada writer, i hope you are well and take a good care of your mental health ya? Support suami penting. Jaga kandungan. Take care ❤️