Buku Pink

Assalamualaikum , hye nak tanya . Ada beza ke buku pink dekat klinik swasta dengan kerajaan ? Means kalau buku pink dari klinik swasta memang kena pegi hospital swasta untuk bersalin atau boleh ke kerajaan jugak untuk bersalin ? Mohon pencerahan ?

9 Các câu trả lời

Buku pink swasta & gov ada beza sis.. gov punya lebih details report nya... swasta yg penting² sj dan yg bestnya details scan setiap kali check up. sy anak ke-2 check up dkt swasta..tp sbb nak bersalin di sabah, sy request buku report dr klinik swasta utk rujukan di kk sabah nti. Bila rujuk d klinik desa, just bg sj buku dr klinik swasta..sy bersalin d hospital gov je. Klu buat dkt klinik swasta biasa dorg tak buat buku, just kertas² report sj. Sy buat check up dekat klinik pakar perbidanan & dorg ada sediakan buku utk ibu hamil ni.

Buku pink gov Dan swasta mmg Ada beza ngan gov sis I g 22 klinik lebih kurang sama tapi gov more details lah I mula2 g swasta buka buku then g gov ok je takda masalah janji g klinik 22 tu. Tapi lepas I balik Sabah sbp nak bersalin Kat Sabah I Tak lagi g swasta lupa minta transfer g Sabah 7bulan I balik Sabah just gov j I tukar g Sabah. Dari miri sarawak, and now 31mggu 5hari dh semoga Kita semua sihat2 selalu dipermudahkn persalinan. Aminn.

Buku pink dkt KK selalunya lebih details dorg catit treatment yg dilakukan. Kalau dkt swasta yg penting2 je dan normally dorg byk keluarkan report dan terus ke filling atau data entry. Kt buku kosong je. Sy early pregnancy bukak buku pink dkt KK,tp bile dah 37w sy bukak di hosp private dimana sy nk deliver tu. Setiap checkup doc akan scan, dan mostly report mcm dlm file instead dorg catat dlm buku pink.

Ade beza.. klu buku pink byk ckit check nye.. mmg pantau btl la.. gula dlm darah, kepekatan darah, kndungan air ketuban la, tekanan darah tu ofcos .. banding swasta.. sy pon pnh buat cmni check kt swasta dgn gov.. bila bandingkan better gov la.. doc nye lbh pakar..

Saya dari anak sulong sampai dah yg 3 ni mmg check diswasta..bersalin dikerjaan...alhamdulillah xde apa2 masalah...buku swasta saya pon sama je mcm buku pink...detail check up setiap bulan... masa nak bersalin di gov...doc akan refer awal...dan kita kena booking...

Byk beza. mmg kt kk lebih detail. Klu plan nk branak kt hspital gomen mmg kna g check up kt kk. Klu check kt kk, bole je nk branak kt mana2 klu bebas dri kncg manis, drh tggi ataw ape2 pnyakit. klu x, bisanya swasta pn akan reject 😌

Waalaikumsalam.. Ade rakan sy suggest buka shj buku pink di gov. Tapi tak kisah utk awk check up & bersalin di mana. Swasta ataupun gov. Cuma buku pink tu lebih details. Tp sy xpasti yaa.. Share ikot sy pnh dgr dlu.

Hi sis. Buku pink swasta bole guna kalau nk bersalin kerajaan. Cuma sbb swasta x sedetail kerajaan, so nurse akan bebel2. Hehe. Saya dulu buku swasta tp sbb early labour, masuk bersalin kerajaan terus sbb x sempat ke swasta.

Waalaikumussalam, buku pink kk lebih details 🤗