Susu Formula

Assalamualaikum hai semua! Saya nak tanya, baby saya baru berusia sebulan lebih dan saya gunakan susu formula utk topap susu badan. Sekarang ni saya guna dutchbaby..awal² dulu okay tapi lately ini saya perasan baby: 1. Mcm sembelit sbb dia try meneran tp najis klua sikit 2. Try kasi susu formula dutchbaby tp skng dia mcm tknk minum da 3. Asyik mengamuk aje dua tiga hari nii Ni tanda tk sesuai dgn susu formula tu ke? 🥲

8 Các câu trả lời

Anak saya pun macam awak sis. Mula² topup pakai dupro. Lepastu saya perasan dia susah berak, paling lama nak dkt seminggu baru berak. Dia ada gaya meneran sampai menangis² tapi taiknya tak keluar. Saya tukar susu frisolac, dutchbaby pun sama je. Last² kami bawak gi klinik pakar kanak². Doc bagi prebiotic utk campur dlm susu dia. Lepastu doc advice cari susu yg ada prebiotic and comfort supaya baby senang hadam. Saya google, semua susu yg saya pernah bagi ada dlm senarai tpi mungkin dgn baby tak sesuai. Lepastu ada lactogen dlm senarai. Alhamdulillah sampai skrg baby minum lactogen, 4m dah skrg. Berat 8kg 😅😅 Saya sarankn sis pergi klinik dulu ataupun try and error je susu lain utk baby ye 👍🏻

Waalaikumussalam wbt.. blh tau kenapa sis topup susu badan? sbb baby baru sebulan lebih.. ada pape mslh ke sis susu badan jd kering ka apa? tp melalui tanda2 sis sebut tu ya mmg btl anak xsesuai susu tersebut

3mo trước

ok klau mcm tu xoa, dlm usaha nk bykkan susu bdn sambil tu blh cuba pelbagai susu dari jenama murah ke mahal.. anak sy cuba mcm2 jgk, dutch baby, lactogen, enfalac, similac, s26, lastly similac je sbb tiap kali tukar susu dia sembelit.. btw sy punya susu bdn mmg kering terus lps dtg period.. even dh try ubat, pemakanan, kaunseling n etc..

tanda tak sesuai susu fm awak boleh research but here’s antara contoh baby tak sesuai fm: - sembelit (najis keras / tak berak dalam tempoh yang lama) - ruam - cirit - berkahak

try susu lactogen pulak. anak saya dulu bagi snow beras keras mak dengan mil saya suruh cuba lactogen sekali okay pula. sesuai dengan susu lagi murah.

3mo trước

thankyouuu awak, nnti saya try

Sis Cuba karihome 1step..sya masa awal2 pon bgi dutch baby tp x sesuai mcm sembelit..

3mo trước

karihome ni susu formula mcm jenama lain juga ya? sbb kawan kata guna if baby ada jaundice. hari tu masa dia kena jaundice mmg saya guna..lepas dh okay saya stop susu tu

Saya bagi susu Enfalac utk top up

Bagi susu yg high gred sikit, contohnya S26

4mo trước

kdg kalau mahal tak sesuai tak boleh jugak sis, anak saya mula minum dupro, tapi dia mcm brkahak sikit, tpi kmi try s26, dia mcm tak kenyang2, nak minum saja. Try similac, okey je dia minim tapi sembelit, lsat2 tukar dupro, okey je, kahak tu x de pun, msa newborn je, skrg dia dah 9 bln msih dgn dupro

Sya guna susu dupro soy 0-12