Nak cuba bagi baby makan masa umur 5 bulan boleh atau tidak?

Assalamualaikum hai nak tanya baby umur 5 bln boleh try bagi dia makan bubur kosong tak? Sesiapa pernah bagi anak dia makan masa umur 5 bln boleh beri tahu saya jika baby ada masalah apa-apa atau tidak

7 Các câu trả lời

tunggu la 6 bulan sis..tak lama dah..6 bulan baru boleh makan..5 bulan tak pasti lg usus tu da matang ke blum kang susah dia nk proses apa2 jadi nt susah usus tersumbat ke or sembelit teruk.baby bukan reti dia nak mengadu kalau dia sakit ke apa.kita ni kdg tak faham baby nangis duk bg susu je.jgn ikut cara org dulu..dulu kurang pendedahan..klau tanya nurse tu habis la kena marah..tunggu 6 bulan baru bg makan..

semasa checkup baby awak, misi dah bagi kebenaran utk baby awak start makan ke belom? kalau misi dh benarkan je baru awak boleh bg mknn dkt baby. if nak dapat advise please dr DOCTOR/NURSE ye awak. bukan dalam sosial media. jadi pape dkt anak awak, awak nak blame siapa? ada je mommy dh bg baby dia mkn masa umur 5 bulan itu atas KEBENARAN Klinik Kesihatan.

2y trước

so tunggu dulu okay, xlama dah tu awak☺️

kdg2 bby ni ..klau dia tgk kita mkn,memg dia akn rse nk ikut kita mkn jgk,lpstu dia buat muka kesian n comel dia tu..lalu kita pun trsentuh. jgn cepat trpedaya ye..kecuali klau ad saranan drpd doc sahaja. ank sy sblum 6bln dia memg nk mkn..bila dh cecah 7-8bln dia tk nk mkn mne pun sbnrnya..dia lg bnyk susu je. smpai skrg umur dh 1thn mkn pun kurg jgk.

xboleh. tgu jela lagi sebulan. x lama pon lgi kan. nnti kalau usus die mslh awk jugak yg susah. ulang alik hospital la, dgn risau nye la overthinking la. jgn sbb kite nak kje mudah, xnk bagi die nangis, nak bgi die tido, kite bahaya kan anak. tapi kalau awk rasa, anak tu sng dpt, bagi jela. sbb yg susah nnti awk, bukan org lain.

Waalaikumsalam, maaf saya tak pernah beri kepada baby umur 5 bulan. Umur baby 6 bulan, baru saya beri makan. Kalau Puan sekadar nak mencuba, saya sarankan tak perlu. Sebab memang tak boleh beri baby makan bawah 6 bulan. Melainkan doktor pakar kanak kanak Puan yang nasihatkan untuk beri baby makan.

Boleh klau atas arahan doktor... Tp klau saja2 nk try x prlu sbb takut jd ape2 kt baby nnt, 6 bln bru sesuai... Tu pn kdg2 bby xnk mkn pn, suka lg minum susu... Ank2 sy dlu start 7 @ 8 bln bru dia btul2 mkn, msa 6 bln kita perkenalkan mknan tu, dia mkn main2 je....

jgn memandai. tp hujung2 5bulan nk masuk 6 bulan blh je. tp tanya misi dlu. syg baby x?