Alahan 1st Trimester

Assalamualaikum Hai Mummies semua. Ada ke dekat sini alahan dia tak boleh nak sentuh nasi langsung. Tengok nasi dengan lauk pun dah kembang tekak rasa nak muntah. Saya nak tanya mummies yang dah ada pengalaman. Mummies makan apa sebagai pengganti nasi ya? #SeriusTanya #ingintahu #firstmom #BantuSaya

18 Các câu trả lời

saya makan biskut, roti, cereal, oat ngan nestum je 1st trimester. bubur nasi yg kosong pon xboleh telan, muntah blk.. ubat tahan muntah makan pon muntah jugak. mak saya buatkn jus buah pure utk saya.. letak ais bg sejuk ataupon buat mcm ais blended tu jd boleh la minum sikit2.. nurse suruh paksa diri makan protein mcm ayam ke telur semua xjalan... bulan ke6 baru alahan ok, baru start mkn tp dah mcm zombie dah kebulur dia tu xboleh bwk bincang.. berat terus naik mendadak 🤣🤣🤣

sy tgh Alami ni. baru 10w+. sy tkleh tgk nasi ngn lauk. ayam ikan tkleh masuk. somi ingt sy main2. sbb anak first tk mcm ni. jarak 5th bru dpt adik. kali ni agak teruk asek muntah. tgk mknn tk lalu. sy turun 2kg 🥲 sy mkn bende sy rasa tringin je. pastu tk mkn. huhu. sy dh lama tk msk. bila sy msk sndri , lauk mcm tk sentuh . sy takleh telan 😭 rupenye ramai mcm ni jugak, ade geng 😂

Ada..mmg teruk alahan smpaikn ayam ikan smua pn xleh mkn..tp sy tetap try cri jugala apa2 blh telan..sy try tuna dlm tin tu sy blh telan & mkn dgn roti..nti pelan2 sy try juga mkn nsi..kdg mmg kna paksa juga utk baby kn..blh minta ubat tahan muntah klu lgsg mkn apa pn xleh.. pilihan carbo lain yg berasaskn gandum mi atau kentang

Cari sumber karbo lain..mee,ubi2..klu sy dulu mkn bnda yg boleh telan jer...pilih jugak..kdg2 hri ni roti tu dpt telan..esok2 boleh pulak reject..smpai berat bdn drop stiap bupan slma 7 bulan bturut..msuk kluar hspital admit sbb muntah truk..alahan..mmg usahan jugak mkn.

saya pun alahan teruk dan baru 9w. start dari 4w saya da alahan teruk dan dari situ saya try n error semua makanan yg buat saya kurang muntah. mknn harian saya hari2 bubur nasi, sayur bayam & ikan bawal. Alhamdulillah kurg sikit muntah teruk bila mkn 😊

Wslm ye sy pun alahan nasi dgn lauk. Masuk bulan ke4 baru ok. Tp sy mkn buah2 bnyk. Pastu bnyk mkn sayur2 mkn tanpa nasi. Buat mcm2 menu sayur la tukar2. Tk mkn bnyk pun tp buat cam alas perut gtu je. Kudap2 kurma roti biskut.

sy alahan teruk sis dari 7w smpi 12w. bau nasi masak dlm rice cooker pun dah muntah. alhamdulillah boleh makan mi, bihun, roti, tu pun just makan bg lapik perut je klu makan byk muntah juga.

Sya pon tgh alhan teruk skrg 😭, dari 4week dh sebulan xmakan nasi/lauk apa2, skrg sy bole minum fresh oren kurma buah kdg2 boleh kdg2 xboleh telan . Mkn ubt tahan muntah pon xjalan

Sma laa. sampai 12w baru hilang alahannya😁 Tapi sy paksa makan je😅 1 suap masuk mulut lpastu minum air smpai la ke 5 suap. Sebab kalau sy tak makan nasi, perut rasa lain je.

sy pun same dh berapa mggu dh x sentuh nasi. mkn pun paksa sikit je. berat turun 2kg dlm mase 2minggu dh lA sy mmg underweight . kene drip air tp nk masuk hospital,drip kt kk je