keguguran kandungan 4 minggu..

Assalamualaikum dan selamat pg... Bulan 2 hari tu sy gugur (kandungan 4mgu) n semalam bln 7 sy check upt, positif.... Persoalan sy .. Mcm mn nk kuatkan rahim sy ni?

12 Các câu trả lời

memg kna ckup kn rehat,sy hmil 7 mggu jd pndarahan,hmpir2 kguguran,skrg pown 50/50 lg sbb dktor nk scan lg 2 mggu,tngok mcm mnew,time scan 3 hr lpas dktor ckp baby ok,jntung b'degup n jln pown x t'bka cma saiz baby x normal...2 mggu lg klu baby still x mmbsar t'pksa dibuang n dcuci kta ny...skrg sy ikut nsihat,sy breti kje,rehat scukup ny n x buat kje2 berat lg...awal ny sy ambik mudah,memg bla thu hamil sy rsa letih x ckup tdo n mcm2 lh,hsben n fmily dh suh breti kje n rehat yp sy degil,skrg ini lh akibat ny...mnta doa kn sy n baby ok2 aje

5y trước

Nampk gaya kena berhenti kerja dah sy ni.. Xsggup lg keguguran utk kali kedua .... Trima kasih atas nasihat... Sy doakan kandungan sis okey...

Ada senaman ringan untuk kuatkan rahim. Duduk di lantai, dua tapak kaki bertemu, rapatkan kaki ke dalam, badan tegak dan tarik nafas dalam2, hembus. Dan yang paling penting is badan kena rehat. Kalau rahim jenis kuat takpe kalau kerja banyak pergerakan. Tapi kalau dah pernah gugur, kena hati-hati. Memang kena rehat banyak. Bagitau kawan2 sekeliling yang awak mengandung. Bagi diorang faham keadaan awak. Tak lama pun, nanti baby dah masuk 2nd trimester, InsyaAllah dah kuat. Dan paling penting jangan lupa doa.

Awak dah confirm kan keguguran lepas sebab apa? Kadang2 baik awak tahu kenapa sejarah gugur yang lepas sebab apa. Saya pernah ada keguguran sekali lepastu saya pregnant balik tapi doctor takde bagi saya ubat utk kuatkan rahim. Just untuk certain case sahaja baru dapat. Baik awak minta nasihat doctor

5y trước

Kerja sy bnyk jaln.. N kena banyk standby tgh mlm.. X ckp rehat.. Mgkin yg tu sbb dia

Untuk kuatkan rahim. Sis perlu beri badan berehat. Cari tukang urut untuk naikkan semula rahim sis. Dan tya tukang urut utk cara menguatkan rahim 😊😁

Cuba amalkn iberet ..beli d farmasi... sbb sy pom cmtu jga .. n kena bykkn bedrest... Klu keja...jgn byk berfikir n jgn angkt brt2...

5y trước

Iberet utk kuatkn Rahim ke? Same x ngan duphaston

Susah sikit nk cukup rehat... Keja sy keja syif.. Kadang2..1jam lbh je tido mlm... Masalah jgk tu....

Makan ubat duphaston . Tu oun bgantung pada rahim awk . Pastu awk doa bnyk2 hnya allah yg ketahui

5y trước

Tq sis ur advice

Bykkn rehat sis.. Jgn bt kerja berat... Mkn folic acid mcm iberet.. Insyaallah nembantu..

5y trước

Cara mkn iberet mcm mne yerr..sy bru beli tp x guna LG now 8 weeks blm g klinik..blh me mkn acid folic iberet trus

Jgn mkn mknan yg boleh myebabkan janin tak lekat... Bnyk Kan rehat Dan jngn lupa berdoa

5y trước

Contoh makanan tu ape sis

Banyakkan rehat dan jangan buat kerja berat atau angkat benda berat.