Eczema & Asma

Assalamualaikum.. Ada x mommies yg alami? 1) Anak saya 1 tahun 8 bulan, masih belum pandai bercakap (means buat ayat lebih dari 1 patah perkataan) 2) Umur dalam 1 tahun 6 bulan, tiba-tiba naik merah2 cm ruam kat leher, kepala, pelipat tangan n pergelangan tangan. Ada refer doc n doc kata kemungkinan eczema. Doc just advise make sure kulit lembap, x kering n jangan bagi berpeluh. So, malam tido akan buka aircond sebab tak nak dia berpeluh. Memang kalau buka aircond, dia tido nyenyak.. Aircond x buka, dia akan berpeluh n tergaru2 pastu merengek. 3) Sebaliknya, terjadi hal lain.. Semalam pengasuh maklum anak cam semput, nafas turun naik.. Mungkin kesan dari pakai aircond.. UMI RISAU TAK TAHU NAK BUAT APA? Harap mommies penah alami bole share pengalaman. TQ

40 Các câu trả lời

Wsalam. 1.Puan boleh follow ig mana2 yg specialist dlm speech baby ni. Baby max umur 18bulan patutnya dh pandai sebut mamamama babababa papapapa. Itu dh kira 1 perkataan. Jadi anak puan on track dh, just kena kerapkan buat stimulate articulation anak mcm tiup straw, belon tisu ke. Keep on berckp dgn anak, ulang2 vocab tanpa paksa anak ikut mcm bercerita. Jgn kerapkan tanya soalan dekat anak ya. Avoid ABC 123 tu, guna words yg hari2 kita guna mcm waaa ada bola lah. Bola ni warna merah. Ibu suka bola warna merah. Kurangkan screen time anak, kalau perlu pastikan parents involve sekali. Jgn bg anak sorg2 layan gadjet tu. Usia 2 tahun so baby dh boleh kuasai 50 perkataan boleh sebut n paham, pelat it is okay asalkan paham. Mcm adik, ibu nak bola tanpa kita pandang dia or tunjuk bola tu, lepastu baby sendiri ambil. 2. Puan boleh guna aircond tapi kurangkan, bagi anak pakai baju nipis mcm singlet. Kalau mlm boleh pakai aircond, dh tgh mlm tu boleh tutup & buka kipas. Yg lain boleh follow advice doc pasal lotion lembap tu. 3. Yg ni kena refer doc sbb takut berpanjangan, kalau ada emergency kita dh tahu n boleh sediakan alat2 dekat pengasuh & kpd diri kita. Okay mommies, hope its help. 💕

anak saya pun eczema teruk , tp mmg dia ikut kulit saya pun ada eczema . Oleh sebab saya mmg penderita eczema dari kecil , so saya tahu la serba sikit psl eczema tp saya bukan dr just share pengalaman saya hidup dgn eczema selama 27 tahun 😅😅 1. Avoid allergen , kena tahu apa dia allergik , kdg dia allergik sabun or lotion especially yang ada wangi wangi , pkai yang khas untuk eczema , lotion pun pkai lotion yang x wangi . Saya recommend suu balm kids , ceradan especially yang ada ceramide ingredients dia ( bgus sgt untuk eczema) pkai lotion selalu . Elakkan guna sabun dekat tempat ada ezczema , sbb nnti kulit cepat kering . So cuci dengan air kosong je 2. Bole avoid juga makanan yang bole buat allergik mcm seafood , or telur mostly makanan better buat test darah la untuk tahu allergik ke tak 3. Avoid berpeluh , pkai baju yang berlubang and elakkan pkai stokin or stokin tangan klu cuaca panas 4. yes duduk aircond bole buat kulit cepat kering , so better pkai kipas la 😅 5. minum air byk byk , dan potong kuku anak sbb klu dia keep on garuk bole buat eczema teruk 6. selalu dr bagi steroid , untuk jangka masa yg pendek ok la , tp untuk jangka masa yang panjang sgt x bgus . Saya lebih recommend lotion, la . Steroid ni effect dia sekejap je baik pastu dtg balik eczema tu . Which is not good . So klu ikut saya aboid steroid la 😆😆 Apa apa pun eczema ni takes time nk sembuh sbb kulit kami ni senstive dan barrier dia tak kuat mcm kulit normal . So lotion kawan baik kami 🤣🤣

Anak saya allegic ayam masa 2mths lg sbb saya makan ayam masa meyusu badan. Tapi bila dah 1.5 thn tetiba kene eczema tak tahu knp apa.. 2-3bln jugak nak pulihkan flare up ni... pegi klinik dr bagi Vanicream ada 2 jenis 1 oilment 1 lotion base utk make sure kulit xkering. Sabun mandi/shampoo pakai Sebamed. Daily basis sentiasa sapu lotion Mustela utk kulit tak kering. Pakai sentiasa lengan panjang and seluar panjang supaya dia tak garu. Anak saya selesa pakai baju putih yg made in korea beli dr Babyshop. Boleh buat allergic test dkt klinik, ada yg dr rm 300-600 depends.. sabun basuh baju pun kene tukar pakai yg NappyKleen for baby sensitive skin tu.. mmg beratus jugak la abis 2-3 bulan ni.. anak saya hari2 mkn sup sayur so saya masukkan sikit beberapa helai daun pegaga dlm sup dia. Tp pegaga tu dia xmakan, cuma rebus sekali jer..

1,sama anak sy pun 1tahun9bulan belum boleh cakap ,cuma boleh cakap maaa,baaaa ,dan yg lain2 bentuk bhasa asingnya 😂😂 2,anak sya juga ada eczema, tanda2 awal akan keluar merah2 , disebabkan kluar tak jaga permakanan nya yg pertama, kedua kebersihan habuk dan sebagainya, 3, boleh pakai AC tapi kena slowkan sikit , kalau anak Sy sebelum tdo sy letak lotion pelembap dulu , 4, sabuan mandian anak sy pakai jahnsonbaby yg OAT tu sama dgn lotion, Smpai skg eczema dia xpnh dtg syukur . 5,elakan pencuci baju baby yg ada pewangi 6,elakan baju yg bukan jenis cotton tak meresap peluh .. 7,jauhkan carpet,kucing setakat ini syukur ekzema anak tak pnh kluar lagi sebab dah tahu cara mengatasi.

Sama umur anak saya, sebelum ni dia kerap sebut bberapa perkataan, bila list down ada lebih 40 perkataan. Cuma skrg jarang dengar perkataan2 tu semenjak banyak expose pada kartun di tv. waktu dengan saya boleh kawal apa yg dia tonton, contoh channel abata dia ikut baca alif, ba, ta... tapi bila tinggal dgn orang lain susah la nk kawal. Cuma dia dah boleh faham banyak arahan seperti jom naik atas, jom tidur, tutup tv, tu kipas, mamam, nak buah, mandi, buang sampah, ambil buku, mana babah, etc. Saya pon cuba banyakkan berbual perbualan2 biasa. Saya jarang dapat baca buku kpd anak sbb penat bekerja. Balik ambil dia dah malam. Sebelum anak umur 8bulan saya kerap juga baca dan tunjuk buku bergambar.

1. anak sy 1 tahun 7 bulan, lebih kurg anak puan, pndai cakap minta, umi, no no dan abc but, puan jgn risau pkembangan anak2 kita berbeza. normal shja sbenarnya, cuma kena kerap shja utk ajak anak tu sembang dan ajar ckp dri biasa kita buat. jgn stress puan, bole minta nasihat kat doktor. Jgn bandingkan anak kita dgn anak org lain. 2. anak sy juga ekzema, sy kenal pasti mknan yg dia x bole. dan yes keadaan panas x bole, bpeluh pun xbole. so cara sy , bila keadaan panas sy pakai kan pakaian yg nipis. keadaan yg bersih dari habuk2. sy juga bawa anak sy jmp doktor pakar kulit, Dr Koh. Alhamdullilah serasi, kos agak tinggi tp sy puas hati.

Anak saya pun masih 1 perkataan tapi dia dh pandai bgtahu apa dia nak guna 1 perkataan tu. Contoh “sup, nak” maksudnya nak sup. Atau bgtahu ‘beyak’ maksudnya dia nak berak atau dia dh berak. Belum pandai gabung 2 perkataan. Tp words dah banyak. Saya selalu borak dgn dia guna bahasa betul. Pesan kt suami pun ckp dgn dia mcm biasa jgn guna bahasa pelat. Memang repeat words yg pendek dan selalu guna kt dia. Nnti automatically dia anak pandai sebut walaupun awalnya pelat. Kurangkan screen time bg anak byk ckp. If bg screen cuba buka youtube ‘Bing’ dalam tu kartun guna bahasa baku dan kartun dia pace tak laju.

waalaikummusalam puan . pasal ekzema tu kalau boleh jangan tidur dalam aircord tu menyebabkan skin anak makin kering dan makin gatal . elok puan pakai kipass lebih sesuai . ank saya ekzema saya tidur xbuka aircond kalau buka memang kering . puan kne cari lotion khas utk skin ekzema . puan kena selalu tukar cadar bantal & selimut tempat tidur anak . pastikan persekitaran bersih tiada habuk atau kucing dan karpet . elak bagi makan segala seafood . bilis . telur . kicap perisa udang . ada juga ayam boleh jadi makin jadi ekzema .

anak sy pun jadi gatal2 kalau berpeluh, tmbh2 time mlm waktu tdo. cuba sis mandikan anak sebelum maghrib sekali lps isyak sekali. bg bdn anak segar sblm tdo. InsyaAllah anak tdo lena. Sy ada jumpa pakar kulit klinik swasta, dia kata mmg biasa umur setahun lbh ni alah dgn habuk atau hama tilam & peluh. sis blh jgk p farmasi mntk ubat alahan untuk baby umur setahun lebih. anak sy mkn mmg alhamdulillah berkurang. ubat cream sapu pn ada doktor bg.

ank sy pn da msuk 1thun 9bln. kmaren p klinik appt dia n nes tnya da pndai combine pktaan x.. my girl blm lagi bckp 2 patah combine tu masi satu satu pktaan. trus la kna cop speech delay. sdgkn doc sblm tu kata klu gg lmbat tmbuh mmg lmbt ckit bckp. ank dia pn cmtu katanya. so kompius jgak. wlupny girl blm combine pktaan tp dia kuat bckp dgr bhsa bbynya tu..byk pktaan da bole sbut n knal cma combine blm lagi. itupn dkira speech delay ?