Non stop cirit & perut memulas

Assalamualaikum ada sapa2 pernah experience food poisoning waktu pregnant? Sya skrg 18minggu & nk minta tips mknn utk bantu keraskan najis semula😣😖 Perut memulas sangat2. Semoga bayi sihat2 saja inshaAllah .#ingintahu #firstmom Dah masuk drip rasa ada tenaga sikit. Tadi lemah sangat

Non stop cirit & perut memulas
11 Các câu trả lời

Saya pernah kena food poisoning masa early pregnancy, time tu 6-7 weeks cmtu. Pakej mabuk, food poisoning & cirit memang habis tenaga sungguh. Check kt kk 3 hari berturut2 sebab dehydrated, hari kedua kena drip. Dapat ubat charcoal utk detox perut kita, air garam utk hydrate badan. And saya minum yakult less sugar tiap pagi masa perut kosong, lepas bangun tidur. Sebab yakult ni kan ada probiotik, dia stabilkan balik microflora usus kita dgn bakteria2 baik. Alhamdulillah lepas tu getting better, terlepas daripada kena admit hospital 🥹 oh ya, ibu2 boleh amalkan je yakult tu tiap pagi, sbb sgt membantu utk kurangkan sembelit time pregnancy. Before ni saya 3-5 hari baru boleh membuang sebab sembelit. Sekarang lepas amalkan yakult, everyday akan rasa nak membuang tu smooth je, tak rasa sembelit dah. Perut pun selesa 😊

2y trước

*dr marah sebab makan chi kit teck aun

Klu sy amek ubat charcoal tu. Die slmt xmenganggu baby org farmasi ckp. Alhamdulillah lega telan 2 biji mse cirit awl trimester. Lpstu sy amal minum air manna utk kesihatan usus memandangkan sy pcos so xamek vitagen dan seangkatan dgn nye haha.. get well soon ye sis

2y trước

I see baru tau charcoal selamat. Ok baik2 sis tq sharing . Moga dipermudahkan sis juga ya 😊

Sy penah mase 10week tp sy xingat dh sy makan ap . Sy mnum air masak banyak pastu sy makan pisang . Sy xmnum susu time tu sb susu bleh menyebabkan cirit birit

2y trước

Time cirit birit jgn mkn sebarang susu stop dlu . Nti dh ok bru mnum susu balik

minum teh kosong sis , jgn campur gula , susu atau apa ii , minum je pahit camtu , saya selalu guna cara tu rasa okey balik perut dn cirit

2y trước

Ohh teh kelat ada juga kata bagus. Ok baik sis tqq so much ya for sharing😊❤️

sy pun pernh kena awal pregnancy.. cirit sampai 2 hari..tp xde lh sampai naik air 😊.. sy beli air garam kat farmasi dh ok.

2y trước

Ya doktor ada bagi juga air garam . Ok sis tq so much ya for sharing 😊❤️

teh kosong suam. bancuh pekat². atau vitagen atau air kelapa. yg penting elakkan minuman bersusu. and makanan pedas.

saya pon kene masa 17w. nak tido pon xsenang sbb xboleh control kalau nak tercirit 😂 saya minum milo pekat, baru ok 🥲

2y trước

Ya betul. Rasa sakit teramat sgt, mcm kena tarik2 urat bwh perut ni. Sama la tadi mmg cirit air saja2. Btw terima kasih ya sis share info & pngalaman

sye baru kena .. sye masuk air trus ok .. tp sblom tu suami buat kan air teh o suam pekat

mkn bubur nasi kosong..biarkan cair ade air nasi dlm tu..insyaAllah.elakkan dlu mnuman tenusu

2y trước

Alhamdulillah terima kasih saudari share info. Moga dipermudahkan segala urusan saudari inshaAllah

air rebusan beras pun sesuai kalo cirit sis..