adakah keguguran saya telah terjadi?

Assalamualaikum. 3hari lepas saya mengalami pendarahan yg agak banyak disertakan dngn rasa kontraksi. Pendarahn berlaku selama 3hari.Dan semlm lepas 3hari bleeding yg banyak 2 ketulan besar keluar lepas kontraksi yg kuat . Setelah keluar ketulan tu, pendarahan dan sakit berhenti serta merta.sya ingt dh gugur.jadi terus ke hospital.doc ckp ni bukan kantung janin . Sampai skrg tiada setitik darah dan xde rasa sakit pn. Bila doc scan transvaginal, masih ada janin di dalam rahim.tapi doc xjmpa heartbeat. Doc sruh sya balik dan monitor demam dan bleeding. Dtg balik hospital lepas 2mnggu.Kalau bleeding penuh pad dalam sejam atau rasa sakit dan demam terus ke emgncy. Tapi alhmdllh smpai skrg xde tanda2 tu semua dan xde setitik darah pn keluar. Persoalan sya sekrg adakah sya memang mengalami keguguran..atau masih ada harapan? Ada sesiapa mengalami hal yg sama dngn saya x? Boleh share pengalaman?btw sya pregnant 7mnggu 4hari .

adakah keguguran saya telah terjadi?
24 Các câu trả lời

saya pun tengah mengalami kejadian macam ni.slma 4 hari ad spotting coklat tp setitis dua je.pergi hospital baby ok jntung ok n aktif baby ye.dn doktor kte xde ap .keesokan hari nk pergi toilet kt panties ad darah n kencing berdarah n trus pergi hospital lg n baby 13 week jntung aktiv.dok msukkn kn jari nk cek tkut ad bukaan terus keluar drh fresh bnyk n die masukkn muncung itik tu.n kne thn wad 24jam.xde rasa sakit ap2 pun cuma kluar drh.sblom kluar wad pun doktor scan baby ad jntung lg now dh 5 hari keluar drh warna hitam tp x smpi penuh pad n kekadang ad darah beku.skrng memang totally bed rest smua kje rumah n memasak suami yg bt..sy hnye mkn ubat zinconfer je..tak taw keadaan baby skrng mcm mne

2y trước

placenta sis ok X..sy mengandung ank kedua doc bgtaw sy ade mslh kedudukan placenta tutup laluan bby nk kluar..mmg kena bedrest je

sy penah alami 2016,sma mcm keaadan sis, isi drh tue pon hmpir sama, then 1 mggu kmudian sy gugur, contraction 5min, drh tumpah pakai pad penuh trus, smpai hosptl,ubat ntah apa dpt, bius, sedar2 dah siap d&c, janin d serahkn kpd sya.. tapi semoga kandungan sis baik2 sja, kalau boleh full rest in a bed.. trun katil bila perlu, 2014 pun alami bleeding bnyk, d wad kcemasan bru sejam dh penuh pad, tapi syukur alhamdulillah, kndungan sya sihat dan skrg dh besar 8thun, atas nsht dr, jaga pemakanan, jgn ada stress, full rest bed.. now 2022 preggy lagi , smoga baik2 sja sbb spotting coklat ada tiap hari

Hai sis sy pun mengalami situasi macam sis ,,,2 hari lepas start bleeding,,,ini hari ketiga start mcm contruction memang sakit macam nak beranak...lepas tue keluar darah n ketulan darah beku macam sis juga ,,,tapi bila pegi hospital check miss v baby still dalam kantung n bedenyut lagi jantungnya...semoga kita diberikan kekuatan menghadapi sebarang kemungkinan....now plan hospital suruh p buat buku terus kat kk...incase kalau bleeding teruk macam 1 jam keluar darah tanpa henti terus pegi hospital ....

Sma mcm sy,, bleeding coklat2 smggu lpstu keluar seketul mcm ni.. pegi klink scan kntung ada lgi tp mse tu 5week blum jmpe heartbeat.. 7week pegi hospital sbb mseh bleeding coklat, scan alhamdulilah ada jnin dan heartbeat.. sbln bleeding coklat2..alhamdulilah skrg daa 37week .. insyallah doa byk2 pkir positif..sy doakan semoga awk dan bby sehat dn ada keajaiban yg Allah bgi.. amin2

4y trước

Insyallah☺️

Sye share sedikit pengalaman sye dear... Kehamilan sye yg ke 3 pada masa masuk kandungan 7week sye mengalami contaction disertai dengan spotting dan bleeding selama 3hri... Bleeding pd hari yg 3 itu janin sy masih dalam bungkus temuni dan utuh gugur di usia 7week 3days... Jadi dari pengalaman sya... bleeding disertai contraction itu pertanda x baik... Segera pergi kecemasan dear...

4y trước

Mas..ye sya pn sama.sehari sblm kejadian sya teraktif sngt.kebetulan ada aktiviti outdoor. Nx day bangun tidur rasa ada keluar darah.kat situ lah bermulanya kisah sya. Tu yg rasa ralat sngt skrg

saya pun sama saya pi scan kelmarin tak nampak kantung.... refer ke hospital... doktor scan ikut bawah kantung ada tapi shape tak elok m.. doktor bagi masa 2 minggu untuk turun sendiri...la ni saya dalam pantang ..😭😭😭😭 saya harap sangat ada keajaiban. Allahuakbar

sy bru je gugur.. 8w.. disertakan kontraksi kuat, gumpalan mcm ni mula² keluar.. lepas tu dia akn keluar janin dan kantung... sis kene makan benda² panas .. sb kalu xkeluar hbis kene d&c... sy hritu 3hri bru clear ketulan tu... smoga sis sbar ye..

dah scan? kalau doc kata heartbeat masih ada.. janin pon berkembang baik.. insyaAllah awk masih ada rezeki.. klau masih sihat.. jgn buat kerja berat2. jgn bersama suami dulu sbb takut pendarahan lagi.. buat sementara ni awk banyakkan berehat

4y trước

Dah scan.tapi doc xjmpa heartbeat lagi .dia ckp mngkin masih kecik.kalau xde bleeding sruh repeat scan after 2 weeks. Ok sis..dh 3hari ni bedrest je..tq so much sis😘

Diana, elak minum coke and kopi. Sy klu time period nk bg lncr darah, dua bnda ni sy minum. So time preg mmg x sentuh. Mmg klu kita baca n dgr, ada ckp no prob. Tp kita ni x tau kekuatan rahim kita mcmana.

4y trước

Betul tu..insyallh sya xsentuh buat masa skrg. Terima ksih sngt2 sis bagi tips😘

Waktu mengandung anak no 2 saya ada turun darah macam ni..tapi tak gugur..sekarang umur 1 tahun 6 bulan dah anak saya..semoga awak dan baby sihat..Amin..

3y trước

ni keguguran ape sape yang tau...bagi tau saye