Penat mengandung dan dalam masa yang sama kena buat semua benda.

Assalam...sy seorg surirumah...ada ank kecik umur 2 tahun 6 bulan yg sngt lasak.... sekarang sy mengandung 37 minggu dan sering sakit2 tubuh...tp sy tetap kena jaga ank,buat kerja rumah dan memasak... walaupun suami sy ada menolong,tp sy tetap rs penat sngt2 dan stress dengan keadaan rumah yg xterurus dan perangai ank...sy jugak stress setiap kali kena ke klinik utk cek kandungan...sbb sy terpaksa berkejar2 siapkan ank sy dan hantar dia pada siapa2 yg free utk jaga dia semasa sy ke klinik...kadang2 urusan di klinik mkn masa yg lama dan org yg jaga asyik ws tanya lambat lg ke nk ambil ank sbb dia pun ada urusan....makin stress sy dibuatnya...baru2 ni sy masuk wad sbb tekanan darah sy tinggi...tp semasa di wad, tekanan darah sy ok je...dan dlm wad barulah sy boleh berehat dengan aman...xperlu terkejar2 dan paksa diri utk buat semua benda ...sy dpt rehat,tido dengan selesa...mkn pun org sediakan...rs mcm nk duduk wad je sampai bersalin...ade ke yg pengalaman mcm sy?

2 Các câu trả lời

walaupun sy takde kt tmpt sis tp sy fhm perasaan sis .. mngkin sis jenis tk suka tgk sepah2 n suka uruskan smua bnda cpt2 .. tapi tulah kita ni manusia biasa kadang2 mmg dtg tak larat / malas . bila rasa tak larat sgt tu sis biarkan je dlu esok2 dh kembali ada tenaga sikit atau rajin boleh la buat balik kemas2 tu .. n slow talk ngn husband mnta tlg dia sama , fhm je klau blh tknk susahkan suami sbb dia dh penat keja apa smua tp tula sape lg yg kita nk mntk tlg kalau bkn dgn suami org plg dkt kan ? lagi satu kalau sis penat/stress sgt sis relax dlu zikir berdoa mengadu pada Allah atau buka youtube dgr zikir atau music yg blh tenangkan fikiran .. semoga urusan sis dipermudahkan dan terus kuat demi anak2 terutamanya demi baby dlm perut tu . inshaAllah Allah bagi ganjaran pahala yg besar utk sis atas pengorbanan dan penat lelah sis smua ..

sng je sis. makan beli je, xyah masak. kemas rumah buat mana yg mampu, yg x mampu suruh husband buat. ajar anak lps main kemas balik, jgn bgi sepah, kalau x, mama buang mainan tu. 2tahun dh pandai terima arahan and berdikari. boleh je suruh die pakai baju sendiri lps mndi. suruh mandi sendiri pon boleh. tapi kena make sure lantai x licin and pantau dri luar, xperlu dh awk nak kejar2 siap kn die. makan pon sebenar nya dh pandai mkn sendiri. x perlu bersuap lagi. tiap kali checkup suruh husband amek cutii. hntar awk check and jaga anak. atau suruh husband amek halfday. and awk x perlu pon nk pksa diri buat semua benda. awk manusia biasa bukan superwomen yg x reti penat.

2y trước

setuju sangat. saya baby 1st setahun 7bulan dan tgah pregnant 32weeks++. sy berkerja. dan sy pjj dgn husband sy. sy buat mana sy larat je. if kalau nak makan ke apa kalau xlrt mmg order je luar. baju kalau lrt sy lipat kalau x sy letak dlm bakul dulu. nnt sy larat sy lipat dn kemas.