ibu mengandung boleh makan tembikai ke

Assalam..nk tnya..ibu mengandung blh mkn tembikai ke? Ade org ckp x blh sbb takut baby besar..

16 Các câu trả lời

Saya ada tanya doc, doc ckp boleh je mkn tembikai depends pd bdn ibu amil juga. Mcm saya, tak boleh sb kalau mkn je bole jadi batuk..tembikai sejuk ke, tak sejuj ke, tetap akan buat sy batuk teruk. Jd doc mtk sy elakkan. Tembikai ni bagus juga utk tambah air ketuban.

doktor pakar kata tembikai bagus,saya morning sickness smpai 4 bulan,makan n minum air tembikai je,hilangkan mual..alhamdulillah skrg tngh tnggu masa nk bersalin je..bila tnya bidan kg pon,tembikai tk blh makan lpas bersalin masa pantang.

Saya pun tak pasti. Tapi saya makan banyak juga sbb tembikai ni sejuk. Saya sejak hamil ni cepat berpeluh & kadang hidung berdarah sebab panas. Sis boleh makan, tapi hadkan pengambilan tembikai tu.

Ikut pd org jugak rasenye... sy bila minum air tembikai terus angin satu bdn sama mcm minum teh sakit nye... tgok pd org jgk.. sis kene try n error badan boleh terima ke x...

Boleh j makan.. tpi jgn bnyk sngt nnt tkut kmbung perut pula.. tapi kalau ada gdm kena kena catu juga makan.. hihi

saya dalam seminggu tu mesti tiga empat kali makan tembikai . takde masalah pun . berat baby semua normal .

Tembikai bgus utk ibu prgnt.. yg mne air ketuban kurang.. elok mkn.. sejukkan bdn.. dll lg..

Hari2 sy mkn sbb atasi mual..n sgt segar lps mkn..tp dlm sepotong dua lah

Sy makan ja selama preggy.. Buah tu je lalu.. Lain org lain cerita dia..

Boleh je. Tapi jangan makan banyak la takut angin. Kang tak selesa pulak