mcm mna nak naik kan hb

Assalammualaikum..mammy² sekalian.. Sya nak tanya selain makan ubat tambah darah...makanan apa lgi boleh tambah kan darah..sya da 35minggu..

1 Trả lời

Kalau lauk.. Boleh dpt dri daging, ikan bilis, udang dgn isi ayam.. Kalau sayur.. Bayam, perisa, pegaga, Kangkung, pakupakis dgn ulam Raja... Then lps mkn mknan tinggi zat besi tu.. Sis mkn mknan yg tinggi vitamin C.. Cth jambu batu, betik, limau, belimbing, durian, mangga, nanas n pear.. Zat besi dgn vitamin C ni dia mcm kwn.. Saling membantu each other utk penyerapan yg baik.. Elakkan mkn or minuman yg ada caffeine.. Mcm kopi.. Teh.. Coklat malt.. Dia x membantu penyerapan.. Tapi hilangkan zat.. 😊