Makan Vitamin C

Assalammualaikum Salam sejahtera .. skrg saya pregnant 11 weeks .. boleh tak saya amalkan vitamin c jenis ini ? Terima Kasih 💛

Makan Vitamin C
9 Các câu trả lời

1000mg mcm banyak sgt. tanya doc dulu ya sis. sy tak consume vit c. sy consume vit d, folic acid dgn kalsium je. sbb doc sy kata vit c ni senanya x perlukan banyak pun dlm sehari. dlm 100mg pun dah cukup. kalau katakan 1 hari tu dah makan sebiji buah jambu, tu dah cukup lah tu. tu doc sy kata lah. apa2 pun terpulang pd sis.

Vitamin C blh consume tp kalau dlm sehari tu dh ada mkn buah ke, apa apa yg mmg dh ada vit C, blh la skip. Mcm sy mkn vitamin C jenis lain, ambik seminggu sekali je. Cuma masa kena Covid sy kerapkan dlm 3x seminggu.

klu week awl lg better ambk 500mg dlu..sy pn Amal Vic C jns ni di awl peknen smpai lh ank dh 6 bln..

saya pun ambil vitamin ni. tapi bukan hari2. seminggu sekali dua je

sy consume jgk vit c..tp yg 500 mg je..atas nasihat nurse KK..

Vitamin c kalau tk silap, kita perlu 500mg je sehari

Vitamin C, badan kita perlu 500mg je sehari sis.

sebelum consume boleh tanya nurse /doc dulu ye..

makan jer vit2 yg klinik kkm beri lebih selamat