Sangkut G.D.M

Assalammualaikum. Pagi ni saya dapat khabar dari nurse, saya sangkut G.D.M. Padahal sepanjang mengandung saya tak craving makan benda manis. Minggu depan saya kena ke KK untuk ambik darah lagi sekali. Boleh tak ibu ibu share, makan supplement apa sepanjang kehamilan untuk maintain kandungan gula dan HB?

1 Trả lời

GDM ni bukan punca sbb kita kuat makan manis atau tidak .. mcm saye.. saye pon tak kuat makan manis.. tapi kene GDM on diet.. kawan lain2 ramai yang kuat makan manis tapi gula ok je.. dia sebenarnya hormon ketika mengandung ❤️.. yang penting kene kawal jangan sampai kene cucuk insulin.. Tips saye.. tukar beras biasa kepada beras basmathi.. makan nasi banyak pon gula still terkawal.. kalau boleh elakkan minta pendapat dari org yang takde pengalaman GDM.. sbb jawapan mereka “ jangan makan itu jangan makan ini” last2 kita lapar baby pon lapar.. Kalau nak makan .. makan je.. sbb orang mengandung sentiasa lapar dan perlukan makanan.. kalau tak cukup makan nnt baby pulak tak cukup zat.. berat badan kita pon tak naik.. kalau teringin makan manis boleh je makan seminggu sekali... tak salah pon❤️❤️.. jangan rasa benda tu susah☺️.. makan je sis kalau nak makan ape pon janji time checkup baby sihat membesar ikot minggu .. Susu pulak boleh minum susu HL.. susu Low Fat.. susu tepung ibu mengandung anmum, similac boleh minum.. cuma kurangkan sukatan.. dari 6scoop kepada 3 scoop ❤️❤️ Ape pon.. tukar beras biasa kepada beras basmathi.. roti putih kepada roti wholemeal.. Alhamdulillah sampai sekarang gula saye 6 ke bawah.. dan tak rasa lapar.. seminggu sekali kadang minum starbuck, tealive lah benda2 manis 😂😂.. tapi gula mmg naik lah kalau makan benda manis.. tapi seminggu sekali cukup lah utk lepskan kempunan 😁😁 1 lagi kalau boleh beli kit kencing manis sendiri.. check kat rumah sendiri.. senang.. so kita boleh tahu ape yang kita boleh makan.. ape yang kita tak bole makan.. ape yang boleh lebih.. apa yang kene kurangka.. tapi time checkup kene control makan 1 hari😂😂😂.. jangan sampai banyak merah..

4y trước

Tgh buat cara mcmni .. hehe... sebelum 2,3 hari bsp ,control makan. Dan selalu check gula sendiri kat rumah . Makan ketika lapar. Masalahnya lapar sokmo 🤣🤣🤣 , semoga kita semua sihat dan juga bayi ..