Barang Baby..

Assalammualaikum mommy2.. Nak tanya la.. Barang baby ape jer nak kene beli dlu yer.. Tgk list cam pening plak.. Xtaw nk start drp mana.. Haha.. Due date bulan 5 tp doc soh siap sedia time 7 bulan.. Takot ter bersalin awal.. Sebab ada kes fidroid.. ?? #anakfirst #21weeks

2 Các câu trả lời

Yang paling penting barang baby. 1.baju romper+ seluar +baju panjang. Kalau nak senang beli je romper 7pcs.lagipun nanti baby akan dibedung. Tak perlu banyak sangat.beki newborn size sebab kalau baby premature mmg baby kecil.beli 3pcs newborn yang lebihnya beli 0-3months.anak saya lahir 38weeks newborn baju dia pakai sampai 3bulan and 0-3months sampai 6bulan.dia tak underweight pun. 2.mittens and booties Beli around 4pcs cukup.mittens baby cuma pakai sebulan je..nanti nurse suruh buka lepas 1bulan or 2 bulan macam tu. 3.topi Beli 2-3pcs je.. 4.swaddle/bedung Beli 4pcs.nanti bila dah tak muat awak jahit buat selimut untuk dia pulak.ni penting sebab balik hospital awak kena bedung baby awak. 5.wipes Awak beli banyak mana pun tak kisah sebab boleh pakai lama 6.diaper Awak beli 6pek newborn size.anak saya dulu guna huggies.1 hari 6-10pcs dia guna. Ni awak boleh beli last min pun tak apa.sebab nangi kat hospital ada lampin kain. 7.barang mandi baby Sabun,lotion, bath tub baby(anak saya dari lahir sampai sekarang tak guna bath tub.kami mandi sama2..bonding dalam toilet..awak kena ada grip yang kuat so baby tak jatuh..bahaya juga la sebab kalau baby bersabun licin..kalau awak pandai mmg tak bahaya pun.. 8.tuala baby. Ni awak beli 10pun tak apa. Beli yang macam untuk org dewasa lagi bagus.boleh pakai lama.sampai baby 1tahun pun boleh. 9.tuala wanita. Awak tanya nurse awak kalau awak kena ganti maternity pad kat hospital.sebab hopsital saya suruh ganti balik..kalau bersalin normal 20pcs kalau bersalin cserean 30pcs.mesti yang maternity pad tu.. susah nak cari tu..yang saya dapat cari kat area saya brand intimate.kalau tak awak beli je on9 kat shopee. 10.barang pantang Pantang saya simple je mak saya buat..tak ada urut apa semua tu...makanan saya semua panas2 and berasaskan halia. 11. Pump Ni terpulang pada awak la.saya beli pump saya pun masa anak saya 6bulan.saya beli pun sebab milk saya nak kurang 12.milk booster Ni terpulang juga..saya minum brand susu kambing kurma delima hazel r-rayaan.sedap..mocha hazel dia pun sedap. Ni je yang saya beli..masa saya beli pun 1bulan sebelum guve birth..2minggu lepas tu saya bersalin..sepatutnya due 15may2019 tapi saya bersalin normal 1may2019

Owh.. Ok2.. Nmpk da skit nak kene beli ape.. Pening xtaw nak start drp mana.. Hehehe.. Time kasih yer..