Masalah loya selepas makan ubat tambah darah

Assalammualaikum mommies. Ada tips atau solution x cara2 nak hilangkan loya selepas mkn ubat tmbh drh? Ni dh 3 kali sy tukar ubat tambah drh.. lepas mkn ubat, xlama lepastu body jd rasa loya nak muntah balik ubat tu. Ada tips x mummy2 sekalian?

15 Các câu trả lời

Try mkn sebelum tido, tapi still rasa nak muntah (muntah angin) lps tu lega (waktu pagi je) , lepas dah 3bln lebih klu x silaplah, kadang2 je rasa mcm tu. Kalau x muntah angin, rasa sebu je perut pulak 😅. Skrg alhamdulilah dah ok lps masuk 20 weeks.

Amalkan makan buah buahan sis. Makan buah yng tinggi vitamin spt oren, jambu batu, delima, buah naga merah. Ada lagi tips nya.. Boleh pergi ke Facebook Norsufia Johari, dsri situ kita bole ajukan pertnyaan lagi2 buat ibu mengandung..😊😊😊

Cuba makan iron tablet tu sblum tidur , insyaAllah ok. Sy pun mcmtu. Bila makan je rasa loya n pening. So sy decide mkn seblum tidur ..Sbb lepas makan ubat sy tidur jd dia tak brp rasa loya..

Wasalam.. sis makan ubat dan minum air yg masam sikit spt air Oren atau ribena.. selang beberapa minit, sis baring n tidur.. InsyaALLAH, moga Allah permudahkan urusan sis 💕

Sy mkn ngn jus oren.. tp sbb rse dia mmg buat trauma, sy makan selang hari.. tgk mcm mne hb ade kacau x.. next week checkup, harap ok lah.. hahaha.. memandai jer kan

sama lah dgn saya...even dh jarak kan 2jam lepas mkn and minum dgn jus pon tak ok jugak...macam nak terbalik dunia ni rasa bila mkn.

Sy mkn maltofer sis. Kurang sikit bau n rasa coklat. Bole telan hehe xda la nak muntah lpas mkn zincofer/obimin tu 😂😂

Mnum ubt dgn air masam like jus oren ke... After tht tidur.. N make sure bngn mknan memang ready da... Sbab bngn cnfrm lpar

Jarakkn dlm sejam selepas mkn bila nk mkn ubat. Better mkn ubat sebelum tido sbb tido dpt kurangkn loya

Saya ambik vitamin obimin ..sya ambik kt klinik kk je ade di sedia kn...sbb iberet saya mkn muntah