Pregnant 7weeks but still breastfeed. It’s okay or not? ?

Assalammualaikum, anak 2y 3m still breastfeeding lagi. Baby dah masuk 7 weeks. Nak tanya, ada effect apa2 tak dekat baby/janin if mummy breastfeeding? I’m just curious & risau. ?

11 Các câu trả lời

Waalaikumussalam hai. Sorry bukan nak takutkan awak. Cuma bg sy depends pada ketahanan badan seseorang ibu tu. Macam sy, sblum ni breasfeed anak sulung masa dia umur 2 tahun, masa tu mengandung kali ke 2, dan sy keguguran buat pertama kalinya. Tapi masa tu sy x tahu lg tu punca sy gugur, then mengandun lagi kali ke3, dan keguguran jugak. Terus sy stop. Skrg tgh pregnant kali ke 4, sy dh x breasfeed dh anak sulung. Moga2 ade rezeki sy kali ni. Tapi sy ada juga dengar, org lain susukan anak die masa tgh pregnant, okay je.

Waalaikukusalam. Depends dengan badan sis. Masa breastfeed tu ada rasa contraction/cramp tak? Kalau okay and tak rasa apa apa boleh je teruskan. Saya tengah pregnant nak masuk 3rd trimester & masih breastfeed baby first saya sebab dia baru setahun lebih. Saya tanya dr pun, dr cakap boleh je teruskan sampai melahirkan adik dia sebab badan saya okay.

seeloknya sis stop breastfeed , utk jaga kandungan sis, bila sis bf, rahim boleh mengecut dan nutrition sis makan dpt pada anak yg menyusu kesian kan baby yg kt dlm kurang zat nt, and berisiko utk gugur better ajar anak stop bf slow² oky, semoga urusan sis dipermudahkan ☺

saya pun selalu kena tegur bab penyusuan.. sebab anak memang tak nak langsung susu formula.. usia kandungan masuk 3 bulan alhamdulillah baru anak nak terima susu formula... depend pada kekuatan rahim.. kalau bf dan ada rasa contraction.. terus kena stop bf tu ..

kalu anak dah 2y 3m dye xkerap menyusu kn..mcm sy pregnant 5bulan lebih ank first 1y 3m masih myusu bdn..ank bf waktu nk tido je..sy ada tnye doc n misi..dia ckp xde masalah klu mysukn..klu sis rasa sakit perut mcm segugut or rasa xselesa bole stopkn…

masa sy bf anak rasa perut xbest..risau jugak rasa sakit saja after bf..anak 1year +.baby 18weeks.some mommy xrasa apa.then anak taknak nyusu dgn sendiri so sy stop bf..effect xsure...tapi kalo tanya nurse suruh stop bf?

sbenrnye memg xblh kn susu kn ank ble mengandung lg..sbb menyusu bdan akn mengecutkn rahim..dn blh menyebbkn kegugurn..sbb tu lpas brslin..digalakkn kite kerp susukn ank..bia rahim cpt kecut

2y trước

ohh yaka..sya bru tauu...smpai skrng mnyusukn ank 1y7m kndungan dh 22w skrng bru tau.

Atas ketahanan badan ibu jugak.. sya prgnant 5bulan masih bf anak first 1y 3m.. nurse ckp ok ja nk susukn, tp klau ada pndrahan or ap2 tnda better stop bf..

biasa nurse tak galakkan.. katanya boleh effect perkembangan baby yg dalam kandungan. wallahualam.. depend pada kekuatan / kondisi badan masing masing

sy ok je,sampai bsalin yg sulung still bf.