Anak memilih makan

Assalam :sy nk mintak sikit pendapat dan luahan .anak sy 1y2m dia hanya nak makan udang dan telur shj .benda lain dh try mcm2 taknak .msti kena paksa .dan dia akan nangis bila bagi benda selain itu .sblum2 ni dia makan je benda lain.skrg mmg tknk.dah try macam2 .pun tak jalan.anak aktif okay je smua. Cuma bab makan pening fkir dan risau. Anak sy still full bf direct. Susu tepung pun taknak . Apa patut sy buat ya .adakah sy kena paksa je makan benda lain even dia taksuka.sy risau dia tkdpt zat yg lain dan kacau perkembangan dia .Klu ada yg pengalaman mcm sy mintak share ya .tq

2 Các câu trả lời

anak mkn sendri ke sis suap? klu mkn yg anak x ske tu, sis bley potg kecik2 n campur skali nasi.. anak sye x ske tekstur ayam.. gigit2 mest luah.. cara sye, saya kan potg kcik2 cmpur skali nasi+kuah pastu suap.. anak jarg reject.. sesekali sye bg jgak ayam ketul tu tp msih sme, gigit2 luah jgak.. x tw ble bru ok.. just keep try..

4mo trước

Sy dh cuba buat mcm tu.dia taknak.mesti nangis dan keluarkan balik 😌

hi sis, anak saya pun sama. 1y 3m dah. makan sgt memilih. nasi ikut mood dia. kdg nak makan kdg tknak. sehari kdg2 langsung tk makan nasi. dia nak kentang goreng atau ayam goreng je. mcm2 saya cuba/ masak, selalu taknak makan pun. sampai give up.