Baby 8 bulan taknak makan nasi

Hai, sebelum ni baby saya makan nasi elok je tapi baru2 ni dia start taknak makan nasi. Benda lain saya buat dia makan, macam bubur jagung, sup suun letak kentang dan telur, sweet potato bakar, buah2 semua dia makan. Nasi saya masak pun letak mcm2 jugak bukan kosong je. Nasi ni buka mulut pun taknak, kalau masuk mulut sikit, taknak telan langsung. Normal ke fasa dia memilih makanan masa ni? Saya ni kadang stress fikir nak bgi makan apa tambah risau berat dia tak naik checkup bulan depan. Kadang tu mmg takde idea nk bgi mkn apa dah. Haritu ada try bgi tepung, habis naik rashes satu badan, dia tak boleh dgn benda bergluten. Produk tenusu mcm yogurt pun tak boleh, merah habis mata. Buntu nak variety kan makanan mcm mana dah.

1 Trả lời

Normal. Macam kita lah awak, ada hari taknak makan nasi. 😊 Try & error ya carbo yang sesuai untuk dia. Cari products yang gluten free. Nak buat hidden nasi pun boleh. Saya pernah buat telur dadar tapi dalam tu isi nasi. Blend nasi, pastu tambah protein & sayur. Dah jadi makanan lengkap.

2mo trước

Hehe sama-sama. Anak saya pun pernah dalam fasa ni. Banyakkan bersabar dan keep on offer je 😊💪🏻🫶🏻