darah tinggi

Assalam semua.. Sy nk kongsi kisah sedih sy....sy berumur 32 thnn br lps habis pantang ank no 5....citer nyer...masa sy ngandung kan ank no 5..alhamdullilah sy x der masalah...semua ok.....bersalin pon alhamdullilah di permudahkan....tp bermula masa pantang....sy pantang dlm musim pkp...ank² semua di bwh jagaan sy...sbb org y sy booking untuk jaga pantang x dpt dtg..sbb arahan pkp....sy lah menguruskan dr dlm pantang dr A-Z ....masak.mnguruskan baby ank.rumah .tungku.membasuh semua sy buat...ok x per lah itu mmg tugasan sy seorg mama n isteri..tp tanpa y d sangka...genap umur baby 1 bln sy pergi c.up...c.up untuk dr sy jugak..tekanan darah sy tnggi...tp masa cek tu x rasa pon apa²..tp nurse bising² kata tnggi giler....smpi dia x bg sy balik..stay n rest kat klinik hampir 3 jam setengah kat klinik..untuk cek bacaan bp smpi cantik....malangnya ttp tinggi....patut lah masa pantang sy kerap sakit kepala..ingt kan sekadar pening² biasa.rupanyer ada penyakit y dh ada pd dr sy???...kali ke 5 pon doc cek secara manual pon masih tnggi...doc sruh sy pantau bp dr rumah 2hari 1x..selama 2mnggu....slps 2mnggu dtg balik..sy pantau dr rumah bermula dr balik klinik sehingga hari ke 4...ke 4 4 tinggi....br sy terasa y kepala sy dh x berapa sedap....ending sy x thn trus pergi swasta...swasta sruh sy follow up 4hari bp dgn dia br dia on kan ubat...ke 4 hari sy cek n swasta tnggi hari ke 4 doc bg sy on ubat darah tnggi...sy disahkan mmg ada darah tnggi..allahu bertapa sedihnya hati sy..rasa terpadam separuh dr kehidupan sy...bayangan muka ank² sedih nyer rasa hati..mama br umur 32 thn dh ada penyakit darah tnggi ank²???bagaimana lah nasib ank² mama andaikata mama pergi mengadap ilahi...ank² y bermain² di fikiran mama buat masa ini....adakah ibu² berpengalaman mcm sy...umur 3+ an dh dpt penyakit darah tnggi...sy amt takot dgr berita y sy alami ini....blh x bgkan kata² semangat untuk dr sy...sy terasa down sgt......memikir kan sakit sy ni?...sy cuba kuat kan iman di dada..pikir positif....to sy x kuat??..tq pd ibu2 n pembaca y sudi baca sy punya coretan ini..tq assalamualaikommm

5 Các câu trả lời

Darah tinggi ni tak kira usia sis..kadang2 kita terlalu penat dgn hal rumah tanga..dgn ank2..pemakanan kita pun sama..tak yah risau2..mcm akak skrg dah 33w..ank no 4..sblum ni mmg takde darah tinggi pun.masa buat buku kat swasta 13w masa tu check bp tinggi..doktor suruh datang 2 hari lagi..check pun sama tingi lagi.so akak kena refer kk smp skrg .masa kat kk tu pun sama tinggi jugak..start 13w dah kena mkn ubat darah tingi.masa baru2 tu mmg stress sgt2 sbb dpt tahu ada darah tinggi.dah lelama baru ok lagi pikir lagi stress darah senang naik.tak payah lah awak risau..kan ada ubat.mcm akak dari 13w makan ubat smp skrg dah 33w..bp dah mantain darah dah terkawal.makan dos yg sama je yg paling rendah..pergi checkup kat kk pun doktor takde ckp pape..cuma kali ni bsalin kena induce lah sbb ada darah tinggi..

4y trước

Aminnn tq yer kak..sy pin doakan akk sekeluarga di beri kesihatan y baik...aminnn🥰

Saya fhm situasi awak,sy pun ada drh tinggi masa umur 33 thn,mmg mula2 tu rasa down sgt,sbb kita rasa kita muda lg kan.tp lg kita fikir lg lah kita stress.sy fikir mcm ni ja,nasib kita tahu awal,at least kita blh jaga mkn,mkn ubat,blh control.drpd kita x tahu,tau2 rebah ja.allahu...sebenarnya darah tinggi ni kebanyakkan org pun ada,tp byk yg menafikan,x p check.fikir sakit kepala biasa ja ni.muda lg.jadi,jgn stress2 control mkn,mkn ubat,senaman ckit.in sha allah ok.

4y trước

Tq atas pandangan n nasihat...skrg sy dh cuba terap kan dlmdry mcm awk ckp.....biar tau skrg dr rebah kemudian..alhamdullilah..skrg mmg belajar jaga pemakanan ..hari² mkn ubat...dan senaman wt mn y perlu jer lu....tq sli lg😊

Allahu.. awak penat sgt tu yank.. tambahan dlm pantang lah org ckap kena byk rest tp awak menggalas byk tggjwb kn.. kdg² tu jgn la ckap "aku boleh ni, boleh handle sensorg" cuba sesekali mtk tlg suami jemur baju ke kemas mana yg ptut.. sbb kekdg tnp sedar kan kita jd letih.. tkpe in shaa Allah, awak akn pulih.. jgn tlampau fkr sbb tu buat awk lg tggi..jgn tlampau penat jgk ok.. be strong okay mommy

Sist umur 32th, saya umur 26th pun dah ada darah tinggi ini pun tengah mengandung anak pertama. Jumpa dokter masa scan pun tekanan darah selalu tinggi risau juga tapi doa" semoga saya dan baby selalu Sihat. Sist kena jaga makan jangan terlalu banyak fikir.

4y trước

Btol sis. Sye da 6 thun kawen, skrg bru pregnant, 3rd trimester. Tp mmg ada hypertension sejak 2 tahun lepas. Mmg ada mulut2 bisa ckp muda2 dah kena pnyakit la ape la, tp kter buat cool jela n troskan mkn ubat. Kter kena sntiasa pk positif. Kiter yg live the life bukannya dorg

jangan skip ubat ya sis, byk kan mkn sayur peria utk kurangkan tekanan darah tinggi, semoga sis kuat utk family

4y trước

Tq ok mmg x berani nk tnggl kan mkn ubat..risau kan ank² masih kecil..kuat demi ank² n suami..insyallah..tq skli lg yer😊