HB turun naik

Assalam dan hai semua. Sy amik zincofer sebiji dan bacaan hb sy turun naik. dr 11.9 turun ke 10.3 kemudian naik 11.3 dan skrg turun 10.1. td dktr kat kk advise amik zincofer sebiji dan pil zat besi sebiji. dktr kata tak leh amik zincofer 2 biji. tinggi sgt katanya. tp bila g amik ubt kat farmasi. pharmacist tu ckp nape tak amik zincofer 2 biji je. tak leh amik zincofer ngan pil zat besi ni sekali. pastu pharmacist tu call dktr then dia ckp follow je advice dktr. kengkawan yg hb low smpai 10. ambil vitamin apa ye? #ingintahu #pleasehelp #firstbaby #seriusnanya #First_Baby

HB turun naik
59 Các câu trả lời

Saya pernah hb 9.3. Ambil zincofer sebiji sekali sehari je. Selepas dijadualkan kelas diet utk iron deficiency dgn pegawai sains pemakanan KK sebanyak 2 kali, Saya atur apa yg sy mkn setiap hari. Tiap2 hari saya ambil menu yg tinggi zat besi; daging merah (lembu, kambing, paru, hati) , kerang , ikan cencaru. Slps lunch dan dinner terus mkn buah tinggi Vit C; jambu batu, oren dll. VitC ni bantu absorb zat besi dlm badan. Sy pun beli susu Similac Mom, minum pagi. Susu kambing sy minum petang. (asalnya sy mmg peminum susu kambing) Similac Mom utk ikhtiar hb sy naik. Zincofer sy mkn sblm tidur dgn sunquick sudu kecil dibancuh dgn air kosong secawan tanpa gula( sy ada gdm) Sy tak minum kopi, teh , koko yg blh menjejaskan proses zat besi dlm badan. 3 kali cek up hb sy naik sikit2 . Siang td, sy alami restless leg (slh satu simptom kurang zat besi) Sy syak hb sy kurang balik ni 😫 sbb sy perasan sy kurang mkn makanan tinggi zat besi. Lunch terus mkn nasi daging bakar, mlm mkn spageti bolognese beef. Harapnya makin naik la hb saya. InsyaAllah. lusa cek up lg. 😬😬🤲🤲❣️

Sis sama dgn saya, main takat 10 lebih je hb, skrg 10.2 hb saya😭 waktu weeks 21 saya dah start ambik vitamin B12 ni doktor kata untuk penambahan zat besi. Tapi saya lain sikit, saya diberi ubat iberet pengambilan 2 biji dan 2 biji zat besi ni. So total 4 satu hari. Sis ada kene ambik sampel darah tak? Saya ambik haritu dua kali kne cucuk ambik darah. Doktor nak tgok hb low sbb apa, then alhamdulillah result dah kluar, doktor kata acid folid dalam darah saya normal, dan vitamin dalam darah pon dalam range normal. So doktor call baru ni suruh stop ambik ubat zat besi tu. Just maintain iberet 2 biji je satu hari. Saya takde penyakit talesemnia. Cuma doktor sahkan hb low sbbkan pregnancy journey. Yg tu tak boleh buat apa katanya la. Apa2 update balik ye sis, saya tgok kita lebih kurang sama cuma ubat vitamin je lain 👍🏻

3y trước

Iberet sis sbb zincofer tak load dgn saya asyik muntah. Ouh yeke kne ambik sampel darah jgk ke? Doktor nak tgok la tu mcm saya punya kes. Harapnya semua baik2 la🤲🏻❤️ saya dah dpt tau result dah. Doktor bagtau acid folid dlm darah saya normal, vitamin dlm darah pon dalam range normal, saya takde penyakit talsemnia, doktor kata mgkin sbb baby serap lebih dari ibu dia. Sbb dua2 nya okay takde masalah😁

Saya pun 2 minggu lepas check hb . Turun sampai 10.6 dari 12 .Lepastu nurse suggestkan makan iron tablet ni 4 biji sehari untuk dia pantau dalam masa 2 minggu . 2 pagi 2 malam. Tapi saya hanya ambil 2 tablet waktu pagi je. So far lepas je amik 2 biji setiap hari badan tak de la rasa macam nak pitam atau lemah. Esok jumpa nurse balik untuk check samaada hb okay atau tak, harapnya okay la . Anyway, banyakkan makan jambu batu n makan makanan yg boleh naikkan hb. InsyaAllah hb boleh naik . Lagi satu yg mana yg makanan boleh turunkan hb, cuba elakkan lagi2 selepas makan vitamin yg disarankan doctor/nurse

sis saya ambik iron ni 2 biji sekali untuk pagi mix dengan acid folic lepas makan ubat kena biarkan 1 jam baru boleh sarapan.. alhamdullillah hb saya dari 9.7 naik 13.9 sbb saya amalkan benda ni dari awal kandungan sampai la sekarang yg penting cara makan ubat kena betul dan rajin2 makan sayur contoh bayam kangkung..ikan bilis pun kena rajin ambik dan buah yg paling bagus jambu batu dalam seminggu tu 2 kali makan👍

saya ada low blood pressure and time preggy, doc risau sgt saya hb low. tapi alhamdulillah sepanjang 9bulan preggy takde masalah hb low. sampai doc kagum. doc tanya makan apa sbb doc xbekalkan ubat tambah darah pon. hb selalu cantik bacaannya. saya makan brand nutrillite amway, iron folic. vit ni ada iron + acid folic terus. even lepas bersalin pn saya masih amalkan. alhamdulillah serasi dgn saya.

Saya sblm ni ambik iron tab 4 bijik sehari, tp hb makin turun jugak.. skrg doktor tukar iberet.. baru 1st day mkn iberet, xtahu lg mcm Mana result nya.. doktor suruh mkn hati, kerang, Bayam, kailan, sawi semua utk tmbh darah tp saya x lalu semua tu kecuali sawi dgn kangkung je.. mmg Dr kecik x mkn hati, Bayam semua tu ..

3y trước

tu la pasal.. nurse dgn doctor boleh suruh je la.. dh x boleh nk lalu, nk buat mcm mana.. kangkung dgn sawi pun, larat nk mkn itu ja hari2... lama2 jemu jugak...

Sya pn sme trun jgk hb,dkter pesan suh mkn zincofer 2 bji shri tpi bkn mkn skli 2 bji tu...Mkn wktu pg sbji mlm sblum tdo sbji...Tpi x mkn pn 2 bji,sya mkn mlm je sbiji n bnyk mnum air limau kasturi/oren sunquick je...Alhamdulillah bru2 nie g checkup hb naik 11.3 sblum nie 10.8 smpai kna jmpa pkar pemakanan😅...

3y trước

Sblum nie sya amalkn mnum air buah longan n kurma merah,hb mmg naik cntik...Cma skrg nie sjk pregnant no2 jdi x ske sgt nk mnum air tu 😅,tu hb drop hbs...

sama macam saya dulu .. kejap 10.5 kejap 10.3 .. doktor bgi ubat sama cam sis makan tu .. tapi saya makan zincofer 1biji je .. msih turun doktor tambah iron tablet, tak ok .. last2 saya beli zinc plus shaklee dengan zincofer .. iron tablet tak makan .. mse check hb kat kk hb stabil tapi msih dlm pantauan ..

saya pon hb low. tanya sedara semua makan buah. so saya makan buah jambu batu / minum air jambu batu peel fresh. Alhamdulillah last checkup haritu hb naik terus. boleh cuba amalkan ya ❤️ tapi ubat jangan tinggal & air kosong jangan tinggal.

sebelum ni dr bg mkn zincofer sehari 1 biji..tp hb asyik up down ja..klau naik pun 11.19..lps tu doc up kan suruh makan zincofer 2biji ..Alhamdulillah hb naik jadi 12.01..saya mkn 2 biji sebelum tidur..tanya misi..misi kata okay..jnji makan🤭🤣

3y trước

mkn zincofer 2 biji sblm tdo tu. pastu malam tak minum susu ke?