Demam dan ruam lepas vaccine setahun

Aslkm and hi mommies. Anak saya umur setahun. Dua hari lepas vaccine dia demam 4 hari. Right after demam okay tapi naik ruam. Teruk jugak. Dah pergi klinik doc kata pantau saja sebab ruam biasa. Mommies ada tips tak nak reda kan ruam ni. Kesian tengok. Walaupun mcm tak gatal. Sebab dia tak menggaru. Kita tengokla kesian#bantujawab #SeriusTanya #ingintahu #firstmom

Demam dan ruam lepas vaccine setahun
10 Các câu trả lời

Sekarang anak demam lagi ke? Anak saya pernah macam ni. Tengok dengan mata kasar macam measles. Lepas ambil blood test, semuanya normal. Doctor concluded, heat rashes due to high fever. So saya tak buat apa2. Tak usik pun rashes tu. Just continue to moisturize her skin with body lotion and elakkan anak dari berpeluh. Time ni saya on aircond and anak pakai pampers je.

2d trước

@Fieya, Alhamdulillah. Kalau rashes anak berlarutan awak ke klinik semula. Anak saya hari ke-7 tu dah hilang. Heat rashes tu buat anak saya tak selesa & cranky waktu berpeluh. Sebab tu saya elakkan anak berpeluh. Doktor nak bagi calamine lotion tapi saya tolak sebab anak saya allergic dengan calamine. Tu yang saya apply body lotion anak je. Get well soon baby🌹

try beli gel aloe vera 100% pure aloe vera bg tmpt ruam tu sejuk nnti lelm dia hilang..mcm calamine lepas sapu dia bersifat kering..ada kulit sesuai..ada kulit tak sesuai nnti anak akan jd luka dan pedih..maybe ada certain org ok lepas guna calamine jika ada yg kulit jenis sensitif sebaliknya..mg ank puan cpt sembuh..aamiin

anak saya jadi gegata lepas ambil MMR vaksin. pagi vaksin, malam terus jadi. lama ambil masa nk baik 3bulan. bgtw klinik dorg submit AEFI. kesian anak tergaru2

2d trước

alhamdulillah dah ok. tp 3 bulan jugak kesian tgk dia tergaru2

sama dengan anak saya...tapi saya keep on bagi dia menyusu mandikan dan jerlum jer...risau juga kenpa jadi mcm tu tapi cuba untuk berfikir secara positif.

2d trước

thank you sis. demam dh ok. ruam pun ok sikit dah hrini. risau saya semalam.

Ank sya klau lepas demam..mmng akan ada ruam mcm tu..lps 3 hri mmng akan surut sndiri..org kta pnas dlm kluar sbb tu ruam mcm tu

mybe ank sis allergic dgn vaccine tu. if makin truk bwk trus ke hospital ya. bgthu doc anak kne mcm ni after vacc.

g farmasi beli calamine...sy ank dedua klu dmm naik ruam sy sapu calamine...bgus bnda ru tuk sejukkn bdn nd x gatal

2d trước

terima kasih tips!

ohhh ptutla. tu la doc pum ckp ruam sbb demam

Memang ada ruam selepas demam..