Keperluan barangan ibu yang wajib bawak

Ape barang ibu yang wajib bawak ke hospital utk bersalin ye ? Barang baby dah complete cume barang utk ibu je saye tk prepare lagi. Saye tinggal 5 minggu je lagi nak serah diri.

9 Các câu trả lời

klu list saya panjang haha.. sbb saya jenis sume nak kene ada.. plastik extra, utk baju/benda kotor. panties, bra, charger(backup) power bank, tamos, botol air masak, cawan, sudu, sabun basuh pggan sy ltk dlm bekas kecik, botol spray kecik(utk ubt kuning), brg² mandi, brg² lps mandi mcm deodrant, sikat, bedak, kain batik 1, Tudung 3, baju discharge, sapu tgn/towel kecik, towel mandi, pegi hospital terus je pkai selipar yg bole bwk msok toilet, breast pump manual, breast pad, pad maternity, stokin, bekas mknan.. Makanan plak: roti, milo/horlick/nestum biskut bilis goreng/serunding bwg halia saya biase stay 2-5 hari sbb tu list pnjg hihi..

1. Charger & powerbank (incase dalam LR) 2. Tuala mandi 3. Stokin 5 psg (untuk ganti2) 4. Bra & nursing bra 5. Disposable panties 6. Kain batik 2 pasang 7. Toilettries 8. Selipar yg selesa 9. Tudung 2-3 helai 10. Baju discharge 11. Pad (pad biasa pun okay, tak perlu beli yg maternity pun tak apa sebab macam saya haritu lagi selesa pakai pad biasa 🤭) 12. Air mineral & makanan standby 13. Sweater 14. Plastik baju kotor (incase ada yg kotor kena darah, air ketuban, baju yg dh dipakai etc) 15. Nursing pillow (optional) Harap membantu, semoga dipermudahkan urusan puan 🥰🫶🏻

1y trước

Baju discharge tu better pakai nursing blouse sebab bole memudahkan puan utk susukan baby nanti 🤍🤍

1. Toiletries, towel, slipper anti slip, plastik kecil 2. Snek ringan untuk tenaga slps bersalin (milo, kurma, roti) 3. Disposable panties 5 helai, maternity pad/overnight pad (saya prefer yg ni dah memadai) 1 pek kecil 3. Set pulang rumah (kain batik/skirt, baju, tudung, stoking, sweater, nursing bra) 4. Extra baju, kain batik, nursing bra & stoking (incase kena warded)

baju discharge tudung, stokin maternity pad air masak biskut roti toiletris disposable panties charger baju sejuk. kalau pakai rantai ke cincin gelang subang contact lens, sila tinggalkan dkt rumah. msuk lr nnti semua kena bukak termasuk spek mata contact lens.

1y trước

sy tlg jawapkan yea. boleh beli dkt guardian/watsons/farmasi 😊

Makanan is penting lapar sis walaupun tgh contraction , barang mandi , baju sejuk tu depends , pad , bawa towel barang mandian , panties , baju untuk discaj , stokin sebab lepas bersalin rasa badan seram2 sejuk , selamat bersalin ya sis 😊

baju pulang balik, stokin, pad, biskut, air, charger, toileteries, sudu, plastik untuk baju kotor dan pad, minyak panas , tu ja, baju sejuk takda sbb kadang hosp gov tak ada aircond. kalau nak bawak la 1

sme la mcm sye sis excited nk branak brg bby semua ade lengkap brg maknye satu ape un xde..tpi demi ank maknye pkai daun pelepah pisang je un xpe sanggup

1y trước

ahaha ye sye brg pntang mne beli lgi..barut kain batik semua..lps bersalin kut bru beli

Tudung Baju untuk balik Toiletries Sikat Brg2 utk diri mcm deodorant ke bedak ke Telekung Stokin Stok mkn(roti/biskut/air kotak) Bra Pad/maternity pants/pampers dewasa

bawak kain sarung 3.4helai. takut hospital tk sediakan bajunya😅

1y trước

klu bersalin gov tak yah risau.. diaorg sediakn troli baju kain, alas tilam.. bole amik sndiri. klu bersalin swasta je standby baju sendiri lebih skit..