Sesiapa tahu mcm mana cara nk hilangkan ruam yg teruk utk bayi berusia 1 bln ke bawah.

Ank sy baru berusia 25 hari.

Sesiapa tahu mcm mana cara nk hilangkan ruam yg teruk utk bayi berusia 1 bln ke bawah.
31 Các câu trả lời

baby saya 2 bulan barruuu je baik ruam susu sebiji mcm anak awak..saya pakai ubat farmasi. dan krim pelembap dari farmasi. saya beli ubat tu sebab kawan saya nurse yg cdgkan beli. sbb di hospital doctor mmg cdgkan krim ni utk bayi. krim momate utk keringkan/kecit ruam sapu sikit sahaja jgn banyakk. semingu maximum 3x pakai je.tp anak saya pakai 2x je dh bersih muka krim pelembap pula aqua cream. ni pakai kerap pun takpe tapi sapu light light juga. boleh refer farmasi ye sis.

2y trước

tq puan. insyaAllah sy akan cuba. td pg klinik k.k doc ada bg krim. ada 3 jenis krim.

Mommy, boleh guna tips orang lama "tepung beras". Selain tu, boleh stop guna lotion, sabun mandi, apa2 produk selain baby oil dkt baby dulu. Anak saya masatu naik ruam sebiji, tanya nurse dgn doctor. Diorg cakap normal, kulit baby sensitif dgn keadaan sekeliling. Mandikan dgn air suam saja tanpa sabun, dan check sabun pencuci baju baby. In shaa Allah nanti semakin pulih. Shifakallah💖

2y trước

tq puan. insyaAllah ay akan cuba. ramai jgk yg bg petua pasal tepung beras ni.

kena tukar sabun mndi baby..ade jg bila x sesuai jd ruam...blh try yg sabun organik..jgn biar kn dia panas/bpeluh...belikn moisturizer cream khas baby kat klinik jenama psorless... oh ya sya ade group mumy2 blh share bertnya apa shaja.. khas utk perempuan shaja tau https://chat.whatsapp.com/B9sKzPJ5ZPg1n78vihsNHc jgn lupe kenal kn diri

2y trước

terima kasih puan. ye td pg klinik kerajaan doc pun ckp mungkin sbb sabun/syampoo baby tk sesuai n mnyebabkn kulit ank alergik. panas pun ye jgk sbb ank berpeluh

tak payah sapu apa2, sampai masa dia hilang sendiri. kena tau apa punca naik ruam ni, kalau sebab sabun kena la tukar sabunnya. kalau sebab susu, lepas susu kan baby terus lap pipi dia, kalau sebab panas pulak pasang la kipas kuat sikit atau pakai baju yang takda lengan ke

masa Pg kenduri borak2 pasal muke anak ruam . Ada sorg mkcik ni ckp sapu tepung beras kat muke anak . mula2 mcm tak nk buat to sbb kesian anak test jugak siapa tahu pertua ni menjadi kn . kejap2 sapu kat muke anak nampak perubahan jgk sikit2 last2 hilang . Alhamdulillah

2y trước

samalah sis hahahaha

Klau mcm sy tukar sbun mandi anak. Pakai sabun sebamed tu masa mandi sapu2 lalu2 skit kt bhgian ruam tu. Klau kt muka sy bncuh dlu dgn air pastu lalukan. Alhamdulillah. Anak sy mmg sgt2 sensitif masa baby. Sy pakai pilis smua sy yang panas dia yang naik ruam 😜

petua sy dari anak pertama pakai tepung beras sis.. kalau ada merah² gatal pun sy akan pakai tepung beras smpailah nak masuk anak kedua nii yang abg dah 3 tahun still pakai tepung beras jer kalau gatal².. dia tak serasi pakai bedak atau krim.. hehehe

2y trước

tu la sy tgk dh 3 org mommy shared pasal tepung beras ni. insyaAllah sy akan cuba smua petua yg mommy² shared kt dlm ni

Masa tahun 2019 ada pengalaman cmni jugak masa anak sulung. Ruam dia makin teruk. Cuma guna bepanthen ja sis. Sapu sikit2 je (layang2)..lepas tu sabun pakai yg organik cth sebamed, cetaphil, ezerra. Lama2 hilang sis inshaAllah😊

baby sy 35 hari pon naik ruam gini,gi klinik dpt ubat sapu..sy sapu ubat dokter bgi ngn rajin lap pipi ngn mulut bila hbis menyusu...alhmdulilah dlm 4 hari dah ok smpai skg mmg amal kn lap pipi ngn mulut lpas mnyusu..

2y trước

tq puan. insyaAllah sy akan cuba. sy pun dpt jgk ubat sapu dr doc

msa 2018 dlu sya pun ada pengalaman baby first mcmni, sya xda buat apa2 utk hilgkn ruam tu, ruam smkin lama hilg dgn sndri nya, sya skdar kgsi pengalaman, semoga dipermudahkan urusan mommy...

2y trước

oh ye ke puan. tp ank sy dh nk dkt 2 minggu kna ruam tk hilang2. makin teruk pula tgk. kesian je kt bby sbb kulit jd kering bila penuh dgn ruam. apa pun terima kasih ye puan