Jawab Trivia & Menang dari Samu Giken!

Anda rasa anda hebat? Jom jawab trivia ini dan menangkan Auto Fold Ultra Lightweight Stroller bernilai RM798 dari Samu Giken! 2 Pemenang akan dipilih! Syarat wajib pertandingan: Klik 'Sertai' untuk di kira sebagai 1 penyertaan. Ikuti cara mudah ini: 1. Ikut theAsianparent Malaysia dan Samu Giken di laman sosial Instagram 2. Kongsikan jawapan anda di ruangan komen post Instagram Di SINI 3. Kongsikan juga jawapan di post rasmi theAsianparent DI SINI https://community.theasianparent.com/contest/jawab-trivia-menang-auto-fold-stroller-dari-samu-giken/1894?lng=my

Jawab Trivia & Menang dari Samu Giken!
186 Các câu trả lời

Jawapan : Gambar di atas menunjukkan sambutan bg rakyat Malaysia 🇲🇾 pada bulan June 2023 1. Hari Keputeraan Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri'ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah ibni Almarhum Sultan Haji Ahmad Shah Al-Musta'in Billah yang telah dipilih sebagai Yang di-Pertuan Agong ke-16 ( 5 June 2023) Hari Keputeraan Yang di-Pertuan Agong disambut pada hari Isnin 5 Jun tahun ini. Cuti umum ini diadakan untuk menyambut hari lahir raja kita. Perarakan tentera yang berwarna-warni berkumpul untuk mengikrarkan kesetiaan mereka kepada raja yang memerintah. 2. Hari Gawai ( 1-2 June 2023 ) Merupakan pesta tahunan yang disambut oleh orang Dayak di Sarawak. Hari Gawai diraikan sebagai tanda berakhirnya musim menuai padi dan tanda terima kasih atas rezeki padi yang dituai pada musim tersebut. 3. Hari Bapa (18 June 2023 ) Hari Bapa disambut di seluruh dunia untuk mengiktiraf dan menghargai sumbangan dan pengorbanan yang dilakukan oleh bapa kepada keluarga dan anak-anak mereka. 4. Hari Raya Aidiladha ( 28-29 June 2023 ) Juga dikenali sebagai Hari Raya Haji atau Hari Raya Korban merupakan sambutan bagi seluruh umat Islam di dunia. Perayaan ini disambut bagi memperingati kesanggupan Nabi Ibrahim AS untuk mengorbankan anaknya Nabi Ismail AS dalam mematuhi perintah Allah SWT. Malaysia merupakan sebuah negara majmuk, kita sentiasa meraikan, menghargai dan menghormati setiap sambutan yang dilakukan tanpa mengira agama, bangsa dan budaya. Proud to be Malaysian 🇲🇾 Semoga ada rezeki anak kecil saya, terima kasih @theasianparent_my @samugiken IG : Khazbundle

Jawapan : Cuti umum dan sambutan sepanjang bulan Jun 2023 di Malaysia 1- Hari Keputeraan Yang Di-Pertuan Agong (5 Jun) * Setiap tahun, rakyat Malaysia akan menikmati cuti Keputeraan Agong khas untuk memperingati keputeraan Yang Di-Pertuan Agong. 2. Hari Gawai (1&2 Jun) * Hari Gawai Dayak merupakan pesta tahunan yang disambut oleh orang Dayak di Sarawak, Malaysia dan Kalimantan Barat, Indonesia. 3. Hari Bapa (18 Jun) * Hari Bapa merupakan suatu hari cuti sekular yang bermula pada awal abad ke-12 untuk kaum lelaki menyambut kebapaan, dan untuk memberi penghormatan dan peringatan terhadap para bapa. 4. Hari Raya Aidiladha (29 Jun) * Hari Raya Aidiladha yang juga dikenali sebagai Hari Raya Korban atau Hari Raya Haji di Malaysia. Hari ini disambut oleh umat Islam di seluruh dunia. Hari Raya Aidiladha/Haji merupakan sambutan salah satu daripada dua sambutan hari raya utama dalam kalendar umat Islam. Semoga dikurniakan rezeki buat anak saya memiliki Auto Fold Ultra Lightweight Stroller dari @samugiken ☺️ Terima kasih @theasianparent_my @samugiken

Berdasarkan pada gambar di atas,menunjukkan cuti-cuti umum di Malaysia yang bakal di sambut pada bulan Jun 2023 : 1-Hari Keputraan Yang Di-Pertuan Agong ( 5 Jun 2023) 🎂 2-Hari Gawai ( 1 & 2 Jun 2023 ) 🌾. 3-Hari Bapa ( 18 Jun 2023 ) 🤵 4-Hari Raya Aidiladha ( 29&30 Jun 2023 )🐄🐃🐐. Semoga ada rezeki baby julai saya...Amin. @theasianparent_my @samugiken terimakasih ❣️ ig :nurelidafarhana_mummyss

ANSWER:- 𝐂𝐔𝐓𝐈 𝐔𝐌𝐔𝐌/𝐂𝐔𝐓𝐈 𝐏𝐄𝐑𝐈𝐒𝐓𝐈𝐖𝐀 𝐃𝐈 🇲🇾 1) 𝙷𝚊𝚛𝚒 𝙺𝚎𝚙𝚞𝚝𝚎𝚛𝚊𝚊𝚗 𝚈𝙳𝙿 𝙰𝚐𝚘𝚗𝚐 2) 𝙷𝚊𝚛𝚒 𝙶𝚊𝚠𝚊𝚒/𝙿𝚎𝚜𝚝𝚊 𝙺𝚎𝚊𝚖𝚊𝚝𝚊𝚗 3) 𝙷𝚊𝚛𝚒 𝙱𝚊𝚙𝚊 4) 𝙷𝚊𝚛𝚒 𝚁𝚊𝚢𝚊 𝙷𝚊𝚓𝚒/𝙰𝚒𝚍𝚒𝚕𝙰𝚍𝚑𝚊 . . 𝑀𝑜𝑔𝑎 𝑎𝑑𝑎 𝑟𝑒𝑧𝑒𝑘𝑖 𝑠𝑎𝑦𝑎 𝑢𝑛𝑡𝑢𝑘 𝑚𝑒𝑛𝑎𝑛𝑔 𝑘𝑎𝑙𝑖 𝑖𝑛𝑖

Cuti Umum dan Hari Istimewa di bulan June😍 . 1️⃣𝐇𝐀𝐑𝐈 𝐊𝐄𝐏𝐔𝐓𝐄𝐑𝐀𝐀𝐍 𝐘𝐀𝐍𝐆 𝐃𝐈-𝐏𝐄𝐑𝐓𝐔𝐀𝐍 𝐀𝐆𝐎𝐍𝐆 (𝟓/𝟔/𝟐𝟎𝟐𝟑) 2️⃣𝐇𝐀𝐑𝐈 𝐆𝐀𝐖𝐀𝐈 (𝟏-𝟐/𝟔/𝟐𝟎𝟐𝟑) 3️⃣𝐇𝐀𝐑𝐈 𝐁𝐀𝐏𝐀 (𝟏𝟖/𝟔/𝟐𝟎𝟐𝟑) 4️⃣𝐇𝐀𝐑𝐈 𝐑𝐀𝐘𝐀 𝐀𝐈𝐃𝐈𝐋𝐀𝐃𝐇𝐀 (𝟐𝟗/𝟔/𝟐𝟎𝟐𝟑) . Done follow @samugiken and really hope to win this giveaway🥰 Instagram: Lyzamhdi_

Jawapan : 𝚂𝙰𝙼𝙱𝚄𝚃𝙰𝙽 & 𝙲𝚄𝚃𝙸 𝚄𝙼𝚄𝙼 𝙹𝚄𝙽𝙴 𝟸𝟶𝟸𝟹 𝟷 : 𝙷𝙰𝚁𝙸 𝙺𝙴𝙿𝚄𝚃𝙴𝚁𝙰𝙰𝙽 𝚈𝙰𝙽𝙶 𝙳𝙸𝙿𝙴𝚁𝚃𝚄𝙰𝙽 𝙰𝙶𝙾𝙽𝙶. (5 June) 𝟸 : 𝙷𝙰𝚁𝙸 𝙶𝙰𝚆𝙰𝙸 / 𝙿𝙴𝚂𝚃𝙰 𝙺𝙰𝙰𝙼𝙰𝚃𝙰𝙽 (1 & 2 June) 𝟹 : 𝙷𝙰𝚁𝙸 𝙱𝙰𝙿𝙰 (18 June) 𝟺 : 𝙷𝙰𝚁𝙸 𝚁𝙰𝚈𝙰 𝙷𝙰𝙹𝙸/ 𝙰𝙸𝙳𝙸𝙻𝙰𝙳𝙷𝙰 (29&30 June) IG : Merpati_Kelisa_511

Cuti Umum dan Hari Istimewa di bulan June😍 . 1️⃣𝐇𝐀𝐑𝐈 𝐊𝐄𝐏𝐔𝐓𝐄𝐑𝐀𝐀𝐍 𝐘𝐀𝐍𝐆 𝐃𝐈-𝐏𝐄𝐑𝐓𝐔𝐀𝐍 𝐀𝐆𝐎𝐍𝐆 (𝟓/𝟔/𝟐𝟎𝟐𝟑) 2️⃣𝐇𝐀𝐑𝐈 𝐆𝐀𝐖𝐀𝐈 (𝟏-𝟐/𝟔/𝟐𝟎𝟐𝟑) 3️⃣𝐇𝐀𝐑𝐈 𝐁𝐀𝐏𝐀 (𝟏𝟖/𝟔/𝟐𝟎𝟐𝟑) 4️⃣𝐇𝐀𝐑𝐈 𝐑𝐀𝐘𝐀 𝐀𝐈𝐃𝐈𝐋𝐀𝐃𝐇𝐀 (𝟐𝟗/𝟔/𝟐𝟎𝟐𝟑) . Done follow @samugiken and really hope to win this giveaway🥰

The picture shows celebration in June 2023. 1) The Yang di-Pertuan Agong's Birthday (5/6/2023). - for Malaysian only - Public Holiday for Malaysia too 2) Gawai Dayak (1/6/2023). - the festival is just for Dayak people (Sarawak and some Indonesia) - Public Holiday for Sarawak 3) Father's Day (18/6/2023). - all over the world can celebrate it too - celebrated on the third Sunday in June 4) Eid al-Adha (29/6/2023). - festival for all muslim - it takes 3 days of celebration: 11-13 Zulhijjah every year - Public Holiday for Malaysia too

𝐂𝐮𝐭𝐢 𝐔𝐦𝐮𝐦 𝐌𝐚𝐥𝐚𝐲𝐬𝐢𝐚 𝐉𝐮𝐧 𝟐𝟎𝟐𝟑 ① HARI KEPUTERAAN YANG DI PERTUAN AGONG (05 JUN 2023 / ISNIN) ② HARI GAWAI / PESTA KAAMATAN (01 & 02 JUN 2023 / KHAMIS & JUMAAT) ③ HARI BAPA (18 JUN 2023 / AHAD) ④ HARI RAYA AIDILADHA (29 JUN 2023 / KHAMIS) ❛❛SEMOGA ADA REZEKI SAYA❜❜ ═✿╡°✧ 𝐓𝐄𝐑𝐈𝐌𝐀 𝐊𝐀𝐒𝐈𝐇 ✧°╞✿═ 🌷🌷🌷🌷🌷🌷🌷🌷🌷🌷🌷🌷 INSTAGRAM : @aziemasira