Macam mana nak buat bila Anak tolak bubur nasi?

Anak sye 9 bulan, skrng ni dh kerap tolak bubur nasi, berat pun dh kurang, misi bising, anggap sye msak tak brkhasiat, ape je sye tak buat, smua bahan sye dah gune, sayur, ayam, ikan, ikan bilis, mirepoix sama je. mcam2 style sye masak, letak full cream, steam, guna pasta, smua dah..bantu saya..bdan anak dh mula susut. Nak bgi cerelac, tak sihat kan. Susu pn anak sye mula tolak, dulu 5oz, skrang 1/ 2 onz je #pleasehelp #firstbaby #firstmom

10 Các câu trả lời

sme..baby sye 9 bln jgak.. dr 6-8 bln x penah tolak bubur nsi.. skg da x nak.. mkn 2-3 suap je.. skg sye bg nsi+kuah.. mkn x byk jgak tp sye truskn je.. klu bg waffle roti laju je mkn.. nak mkn yg kunyah2.. finger food ade bg jgak.. mkn tp x byk, letih lg memasak.. klu ade hri dye tolak sume, sye bg puree baby brand heinz.. bg sejuk2.. ye sye tw x berapa sihat compare to real food tp skurang2 nya anak mkn dr x mkn lgsg.. nie last option sye

9mo trước

btul, sye pun buat cm tu..mmg tk bgus, tpi skurng nye ank mkn..ank sye sebelum bgi cerelac dh tolak nasi atau bubur, so skrng nk slahkn ibu sbb tk pndai manage mkan ank..so skrng itu je pilihan yg ade...smpai stu tahap sye trpkse suapkn nasi brkuahkn cerelac...dlm nasi bubur tu ape je ltak...smua dh ltak 🥹bru ank nk mkn..klau tk berat die tk kan naik...nk kte ibu pemalas? sye bkerja, siang mlm sye fikir ape yg bleh buat ank mkn...hri2 sye msak..penat ye..tpi demi ank..fingerfood steam ke.. ape je sye tk buat..

Fhm2, sbb penah alami juga. Ank sy klo x nk bubur ns, sy bg ns lembik ke ns sebutir. Atau ns ada rasa, yg tu x nak, sy buat jd waffle ke, lempeng ke, apam nasi ke bebola nasi celup dgn serbuk roti, atau yg mcm sushi, buat yg simple je2.. Tp kne tau la ank sis x nk mkn sbb apa.. Ank sy x nk mkn sbb naik gigi, suka yg crunchy2..

try tukar texture makanan puan.. takyah bubur dah. btw karbo bkn nasi je, boleh bagi mi pasta. tp sbb nasi kan makanan ruji kita, so kena jgk offer jgn lupa buat aktiviti utk stimulate sensory tactile anak, bagi merangkak atas rumput ke pasir ke, buat messy play.

Tukar texture. Buat finger food ke, yang boleh dia pegang. Mungkin akan menarik minat anak untuk makan. Perhati kan juga, anak tengah tumbuh gigi @ merangkak/meniti/belajar berjalan, bila anak dalam fasa ni, memang ada sstgh anak kurang makan. Kena kerap offer.

awak da tukar texture? sama ada nasi lembik ke, nasi butir. 9bulan pun da boleh makan apa yg family makan. cuma tolak garam dgn gula saja. anak saya da xnak makan bubur, saya tukar texture. if masak asing dia xnak. dia nak yang apa kita MKN jgk

buat finger food & bagi baby suap sendiri. dulu anak saya xnk makan sbb dia nak makan sendiri.

cuba sorok nasi. contoh murtabak nasi nugget yg ada include nasi waffle include nasi

boleh buat dia jadi lain, lempeng ke waffle ke. kentang pun boleh ganti nasi.

Bfast seeloknya jangan skip. Main meals, 3x sehari. Snacking, 2x sehari.

ikut page Happy Baby Food Malaysia(HBM) kat situ banyk info.