Apa lagi cara ye nak naikkan berat anak?

Anak sye 1thun 3bulan, berat 7.4kg, minum susu catch up growth, Ascenda. Anak sye bukan picky eater..ape yg sye bgi, die suke makan. Dari segi makan, sye bgi beras wangi, dan die suke mkan sup2..tuk desert sye buatkan cheesekut. Dari segi gaya tidor, mngkin sdikit lari sbb die djaga di rumah pengasuh. Kalau sye jaga, wktu tidor mmg sye jaga. Skrang sye bgi vitamin Scott's emulsion tuk ksihatan die jgak. Misi ckp mngkin ikut sye , sbab sye jnis kcik dan rendah.

5 Các câu trả lời

anak saya kbb (kurang berat badan), tinggi okay. psp (pakar pemakanan) saya suggest, cuba offer makan lebih kerap. sebab berat anak saya roughly setiap 2bulan, naik 200g. complete meals (carbo, protein, fiber & buah2) 3x main meals, 2x snacking. lebih pun takpe. (psp sarankan snacking pun bagi complete meals) beri makanan yang tinggi kalori dan berlemak, spt makanan bergoreng, bersantan, yogurt, cheese. awak boleh tanya pendapat dari psp juga. anak saya dah 2y3m, kena review lagi dengan psp sebab masih line kuning. 😊

sup2 tu kurang kalori.. try bersantan plk.. btw td baru terbaca nutritionist post dia kata nak naikkan berat kena tambah karbo. 🤣 nanti jumpa paed sis tanya la banyak2 ek topup ilmu. sy pernah jumpa PSP utk anak boy sy puan, sy tinggi 152 berat 43kg, husband pun tk tinggi mana, psp bgtau faktor genetik bg kesan sikiiiiiit je, faktor pemakanan laaagi main peranan.

anak awak laki ke ppuan?, time check up berat normal tak?, kalau dia jenis makan tapi tak membesar, bole jadi sbb tgh aktif sama. tambah misi pun kata ikut awak kan. sbb anak saya pun mcm tuh, tapi dia tak suka makan ,byk minum susu.

6mo trước

Anak sye prmpuan, berat naik jgak tpi masih kat zon kuning, then dri pnjang pun tk seberapa, kene jgak jmpe Dr. pakar pmakanan..sye pun tk thu nk buat ape dah🙈

Kena tgk juga berat & tinggi masa lahir. Kalau kecik masa lahir, growth agak slow - macam anak saya. Anak mmg refer paed. Makan tido milestone semua ok cuma tulah slow je growth dia.

6mo trước

em tk jugak kot anak sulung laki saya lahir 38w5d 2.50kg dh masuk 3 tahun ok je tinggi and berat dia lagi semangat makan adela😅

berat tyme lahir berapa sis?

6mo trước

owh lebih kurg la anak kte sis.. 37 weeks tu x awal la sis.. kre baby matang da tu.. sye pun bsalin 37 weeks+, baby 2.7kg je.. tp berat n tggi sume ok.. skg da 15 bln..