perlukan nasihat

bulan dpan pertengahan bulan saya dah start masuk kerja, baby skrg fully bf, umur sebulan lebih, kakak saya meramgkap kepada yang akan jaga anak saya waktu saya kerja, skrg ni baby agak high need baby, kerap nangis melalak yg boleh buat semua stress, malam susah nak tido, nak susu je xberhenti. siang pla ada masa akan ngis dah bagi susu nt akan ngis lgi. kdg2 tu waktu tgh bf ada msa dia mcm geli dgn nipple sya, then muntah so ada masa kaka sya susu kan guna botol, botol ni dia dah pakai wktu dia kuning so serasi n dia dah bole terima tpi lpas tu dah jrg pakai botol kakak saya ckp ada masa dia mcm akan termuntah mcm wktu nipple sya jugak, so kakak start suru sya pam sblh siang n bgi guna botol. tapi sya buntu sbb pada sya skrg blum ssuai sbb baby masi fasa kerap menangis so sya xckup rehat. 😢 ada masa saya stress sgt sbb cuti dah nak habis tpi anak sya masi ngis kerap wktu mlm, n kerap muntah. #pleasehelp mcm mna nak tenang baby wktu mlm sbb asyik nak kat bdn, ada x yg ada pengalaman mcm saya.. saya buntu n stress. nak sambung cuti tpi akan unpaid. saya ada lgi sbulan je sbelum start kerja. boleh share tips or cara momy smua handle ank before masuk kerja smula? mcm nak ngis je tiap malam. ni anak kedua, anak first dlu sya start kerja wktu baby 6bulan. mula2 high need juga tpi bila 6bulan dia okay.. sya takut sya sampai stress sgt handle situasi ni..

2 Các câu trả lời

Hi sis, baby I dulu suka nagis tau. Baby nagis ni is the way they communicate with us actually. Ada tengok tak if baby kembung perut or tak? From apa yang sis bagitahu, macam baby overfeed/kembung. Might be also baby colic. Mommy, kekadang orang yang berpengalaman pun belum tentu tahu handle baby. Jangan always dengar kakak you je. Dah try buat legs exercise with baby? Dia poop ok tak? Before you bagi susu, you ada explain dekat baby tak? Sentiasa communicate with your baby. Contohnya, "baby, ibu nak go to work next month. Ibu tak boleh bagi baby susu badan. Baby suka puting ibu ya? I'm so sorry because I couldn't do that. Tapi, see, ni susu ibu juga tau. Baby minum ya. Malam nanti ibu bagi puting ibu". Sis jangan stress ya. Cuba duli explain dekat baby. Kalau dia tolak, sis cuba lagi and lagi. Contoh, bagi dulu 1oz susu botol then the rest is df. Ok? jangan stress ya mommy 🫂

kalau asyik nangis dan muntah tu mcm tanda kembung perut sis. Guna minyak telon dan urut lembut perut bayi sampai kentut atau sendawa. Byk sbb lain knp baby nangis bukan hanya lapar. Kadang org tua2 ni asal baby nangis je ingt lapar. Sumbat susu, overfeed skali tu yg muntah. Boleh jadi jugak.