Sembelit : susu atau cacing

Anak saya setahun 2 bulan, skarang kerap sembelit, berak pun lepas 3 hari. Berat dalam 7.3kg. Susu guna Ascenda, susu catch up grow, sbb berat susah naik, walaupun ade selera makan. Semalam berak ade lar darah skit dlam najis. Pengasuh cakap sebab cacing, Tpi Dr. inform bukan cacing, and ubat cacing akan bgi bile dh 2 tahun, and ade yg 1thun stengah..so sye buntu, bile Dr. ckp bukan sebab cacing, tpi susu mngkin tak sesuai, tpi pengasuh bsing cakap cacing..macam mne ye?

10 Các câu trả lời

Anak saya minum Ascenda jugak dan saya bagi multivitamin setiap hari. Bulan ni berat naik 0.4kg, bulan lepas 0.3kg. Saya bagi fibre jenama Forlax kids kalau anak dah sembelit 2 hari. Saya ada bagi anak cuba Ascenda dan Pediasure. Pediasure tak minum langsung, mungkin bau lain sebab soy based. Ascenda mula2 minum sikit je, sebab susunya lebih pekat dari susu dulu die. Skrg okay saja minum Ascenda.

sis. cri kelapa yg berwarna oren tu bg je anak minum in Shaa Allah menjadi. anak sy start dia boleh mkn sampai umur dia setahun 5bulan, dia kuat sembelit. sy bg air kelapa tu alhamdulillah lancar membuang setiap hari. jgn kelapa hijau. kelapa oren tu byk khasiat dan sgt² mujarab utk segala jenis penyakit.

Anak saya pernah berak berdarah sebab sembelit. Masa tu mmg anak tgh taknak minum air, makan pon pilih2. Boleh bagi anak makan betik, kalau yg picky eater boleh perah limau nipis untuk ada rasa masam2. Alhamdullilah anak saya dh ok semula makan dan najis dh back to normal

3 hari baru berak lama sgt . kena bg mkn buah naga unggu. susu penyebab najis keras. ank sy pun berat kurang, dari lahir bagi susu dutchbaby pastu berat kurang tukar dupro, ank berak keras sampai berdarah , tukar balik dutchbaby

pengasuh bkn doc sis.najis berdarah sbb dubur anak Luka sbb sembelit.susu kena try n error.klau ank sy dlu gune pediasure sesuai..ikut bnyk lg susu y catch up grow..cume kena try n error je utk Tau pencernaan ank camne.

4mo trước

Betul trima kasih ye. Sye dah brckp dgn pengasuh bnyak kali, die tetap dgn cacing die😅 sye abaikan je..sye pn tgh survey2 susu lain

doktor ada ilmu & pengalaman puan, pengasuh ada pengalaman. ikut la yg lebih arif dlm bidang kesihatan ni.. setahu sy kalau cacing budak jd cirit xda dengar lg sembelit tanda cacing

4mo trước

so biar je lah dia dgn pendirian dia. ke dia bg ubat kat anak? ke dia buat apa? setakat gaduh mulut takyah balas, tak menang berdebat dgn dia.. nak tukar susu tukar aje lah. btw dah setahun, fokus makan dia. bg minum air 0. mkn buah pelawas, makan yogurt, mcm2 blh bg tu

Pengasuh tu cetek ilmu. Kalau cacing, mana ada sembelit. Dr lagi arif. Susu baru tukar ke? Mungkin susu tak sesuai. Pemakanan anak awak macam mana? Ada bagi buah tak

tukar susu..sme mcm ank sy...sy tukar susu alhamdulilah elok .

kalau sembelit bukan cacing.. maybe susu xsesuai

cuba tukar susu jenis lain sis..