Ajar bahasa inggeris dan melayu

Hi, anak saya sekarang dah 1y 2months. Dah mula ada banyak perkataan bermakna. Saya list kan words yang anak dah pandai sebut. Ada lebih daripada 20 words. Masalahnya kebanyakkannya perkataan dalam bahasa inggeris. Sebab lebih mudah diajar dan kurang suku katanya. Lagipun kita semua pun dah bercakap campur2 kan sekarang ni. Tetapi saya agak concern tentang pembelajaran dia nanti. Bagi pendapat parents semua, apa pros dan cons nya bahasa rojak ni? Ada tak ibu bapa yg ada pengalaman yg sama? Terima kasih.#ingintahu

2 Các câu trả lời

Sama mcm anak sy. 3 tahun. Bila sy ckp dgn dia, sy English. Ayah dia malay. Both ckp bhsa penuh takde rojak. Tp dia jd bhasa rojak. Dia sndr memandai. Kita tegur ckp I want to eat rice. Or chacha nk nasi. Dont say chacha wnt nasi. Tak jalan juga. Dia still rojakkan. But good thing is dia understand both insteuction dlm malay and English. Mstly dia sndr ckp english. Cnth: dont worry mummy. Ill help you. Ada yg penuh english. Ada yg penuh melayu cnth chacha nk mandi. Rojak pula suka hati dia bila dia nk rojakkan. I nak sleep. I nak cookies. Kecik2 pun dh I... For me at this stage, penting dia faham and tau byk words. Sy tak tekankan sgt rojak. 6 tahun br sy tekankan lg psl bahasa rojak.

ada baca haritu bahasa rojak ni tak sesuai. better kalau nk cakap English, guna full ayat tu English. kalau cakap melayu, full ayat melayu. cth: adik nak makan? @ do you want to eat? bukannya "adik nak eat?" faham kan?