6 bulan tak boleh golek

anak saya lg beberapa hari nak masuk 6 bulan. tp masih tak boleh golek. normal ke?

10 Các câu trả lời

Lain anak lain perkembangan dia sis. Jangan risau. 😉 anak saya yang second ni dah nak dekat 8 bulan ni ha baru la golek. Tu pun kebanyakan masa dia terlentang je. Mula2 risau juga. Sebab kakak dia dulu 4 bulan dah niarap sendiri. 5 bulan dah jatuh katil sebab asek bergolek 😂 7 bulan dah duduk sendiri. Tapi yang ni nak dekat 8 bulan jangan kan duduk. Niarap pun taknak 😅 tapi sis latih je. Macam saya tiap hari dudukkan dia, masuk walker. Sebab kalau saya niarapkan, nanti dia terbalik semula. Dia tak suka. So dua tu je saya kerap buat. ☺️

1y trước

Sama2 sis. Just go wif the flow aje. Bagi peluang anak nak explore macam2. Hee. Saya ni pun si kakak dulu 8 bulan dah pegang2 benda dan boleh berdiri sis. Adik ni masih terlentang je. Saya pun takde la positip mana kadang ada juga risau. Tapi husband selalu bagi semangat juga. Bagi dia masa & peluang. Setiap anak lain2 perkembangan. 🥰

Baby sy masa 3 bulan sy selalu ajar tummy time setiap hari. Masa dia 4 bulan dia dah pandai golek,nk meniarap pun dia dh pndai angkat kepala dia sendiri. Skrg baby sy 5 bulan lebih dh pandai tiarap dan merayap ke sana ,ke sini😅

Buat tummy time selalu, mcm ank sy prem, perkembangan dia xsama mcm ank2 sebaya dia, perkembangan dia lewat sikit dr kawan ssbaya dia, tp sy ambil positive je, skng dia 7bulan alhamdulillah dh bole meniarap dn angkat buntut 🤭

Anak sy pun start golek golek 6 bln lebih. Masatu sy g toilet, keluar toilet tengok dia dah guling ke tempat lain. Now letak je nak bergolek, tido pun nak bergolek haha. Slowly but surely ye awak! ☺️

xpe awak. teruskan je utk anak awak bergolek. nanti lama2 mesti dia mau bergolek sendiri❤️. anak sy pandi golek utk meniarap. tp bila nak pusing balik dia masih tak pandai. dia akan nangis minta kalih😂.

1y trước

tulah, ramai kata normal tp sy risau 😭 dia nampak mcm boleh sbb kalau tolak sikit dia terus boleh pusingkan badan cuma dia taknak buat sendiri

Kena tolong dia beberapa kali utk ajar dia. Bagi dia tau apa tu golek.

1y trước

Nnti dah masuk 6 bulan confirm golek2 smpai penat dia😆😆😆 anak sy belum masuk 6 bulan nk kene tolak bontot juga..lepastu once masuk je 6 bulan hahaha tak reti penat bila dia da pandai.. sabar sikit

rajin2 bagi baby tummy time sis

1y trước

no worries mommy 😊

Normal je. Ada ajar anak tak?

1y trước

Jangan risau awak.. Sebenarnya apa-apa memang kita yang perlu ajar baby. Baby ni ibarat kain putih. Kita yang perlu mencorakkan dia dalam erti kata lain kita yang kena ajar semua perkara untuk anak. Takde baby yang lahir lahir terus serba serbi tahu. Baby pun belajar melalui persekitaran mereka. Sebab tu crucial untuk kita ajar dan stimulate anak. Dalam TAP ni pun ada banyak cadangan aktiviti untuk baby ikut peringkat umur. 😊 Kalau awak risau boleh refer dengan doktor pakar kanak-kanak ya untuk lebih tahu baby milestone. Tiada masalah.

kene ajar anak tu golek

1y trước

tulah, ramai kata normal tp sy risau 😭 dia nampak mcm boleh sbb kalau tolak sikit dia terus boleh pusingkan badan cuma dia taknak buat sendiri

Golek tu pusing bdn kee

1y trước

yes sis, pusing dari menelentang ke meniarap