tk merangkak dan duduk lgi

anak saya dh 7 bulan 7 hari.normal ke dia masih belum merangkak dan duduk? agak risau. ibu2 boleh share? pengalaman ibu2..terima kasih #firstbaby #ingintahu

1 Trả lời

Jangan risau ya, setiap anak perkembangan mereka berbeza-beza especially in timing wise. Ibu kena practise kan anak tummy time at least 3 to 5 kali sehari until 5 to 7 minit. Jangan lama ya sebab nanti perut baby x selesa and rasa sakit nanti. Kalau ibu kerapkan tummy time, anak akan start merangkak dgn cepat. Untuk duduk, bila baby dah boleh crawling automatically baby akan belajar duduk, tapi meanwhile ibu boleh jaga practise kan baby sebagai contohnya buatkan baby duduk betul-betul and letakkan pillow sebagai support baby kat tepi kiri kanan (under observation ibu ya, jangan biarkan baby macam tu). Kerapkan practise ni juga, of course baby cepat belajar nanti😄 Jangan risau semua ni adalah normal ya and enjoy every moment of the development ❤️

2y trước

terima kasih🥰