Persediaan makan baby 6 bulan

Anak saya dah nak masuk 6 bulan. Apa persediaan saya nak bagi anak start makan ya? Boleh ibu2 share? Hari pertama boleh bagi makan apa? Mcm mana cara nak sediakan makanan tu? Setakat ni, saya cuma tahu beras Sumo bagus untuk baby makan. Saya tak mampu nak beli food processor. Saya ingat nak beli blender kecik je. Lepas masak, blend hancur. Mcm tu ke cara nya? Nestum atau biskut2 baby dah boleh kasi ke? Snacking apa yang baby boleh makan seawal usia baru masuk 6 bulan?

6 Các câu trả lời

masa awl2 tu sy bgi baby bubur kosong lpastu ptg2 bgi baby mkn biskut. Sehari baby mkn sekali ja, cuma nak kenalkn baby mknan. 3hari bgi bubur ksong, lpas 3 hari sy bgi cmpur kentang, labu, carrot, brokoli. Sy pun x beli food processor 😆sy msak bubur mcm biasa lepastu saring atau sy blend beras tu smpai hncur. Sy ada beli nestum baby, mkn utk sarapan je tpi baby x suka🤣Sy buat gini, mula2 sy cuci beras sumo tu lepastu sy panas kn. pastikn awk tnggu smpai kering ya baru blend, lpas beras tu dah kering sy blend smpai hncur. X nk blend beras pun bole je, msak bubur mcm biasa then blend Setakat ni sy cuma bgi baby buah pisang blm cuba lg bgi baby buah lain. Awl2 baby x mkn byk ya, baby mkn 1sudu pun dah happy😆

3t trước

nak tanya, awak kasi biskut apa dekat baby? awal2 dah boleh kasi makan biskut ke? manis tak? saya ada tanya nurse, katanya nestum atau bende2 lain tak payah kasi dulu. masak je. masak bubur kasi dia makan. nestum tu semua manis. tak bagus utk baby. katanya bgi baby rasa makanan manis, pahit tu dari rasa makanan tu sendiri. rasa natural makanan tu

Saya baca buku dr amalina. kalau 6 bulan kita boleh bagi sehari sekali makan. sbb fokus utama kita nak kenalkan anak dgn makanan/tekstur. Susu masih lagi keperluan utama. Kalau boleh jgan lama sangat kenalkan 1 1 makanan sbb kalau allergic dlm 2-3 jam kita boleh tau dah. Nanti awak buat food diary. Tulis menu - reaction anak. Normal kalau 1st time anak tolak, tp boleh keep on bagi sbb anak baru nak kenal makanan. Saya pun 1st time mom, baru nak bagi anak makan jugak sbb bulan ni dah 6 bulan. Masih belajar lagi, saya share apa yg saya baca 😊.

3t trước

boleh tak awak share mcm mana nak monitor reaction anak lepas makan? kena tgk berak dia ke, tgk kalau ada muntah ke?

sy bg bers sumo jugo.sy bg cmpur aym+lobak/brokoli/labu kuning.sy pkai blend biasa ja sebb foodprocssr mhl skit.cuma leps blend sy tapis bgi dia lg halus sebb bby bru 6 bulan kn.puri buah sy kkus dan tapis juga kadg epal/avocado.pisg bby sy x bleh hr tu mnngis nak poop🥲😅.

klau sy start 3 hari bubur kosong sbb nk tgk allergic kan..pastu baru campur ayam or sayur cam carrot.. packcoy.. kentang..or sayur lain pumpkin..avocado n lain2..buh sikit2 dlu tgk reaksi ank..sy x bg nestum..klau snacking sy bg puree buah

3t trước

masa awal2 makan, berapa kali sehari awak kasi baby makan? lepastu mcm mana cara awak tgk allergic anak? contoh dari segi berak, mcm mana nak tahu kalau baby tak okay?

Cara sy hari 1st to 3rd sy bg bubur kosong, sehari 1x je, masuk hari ke-4 hingga ke-6 sy tambah carrot, sama juga sehari 1x .. ptg snacking puree pisang or epal camtu

saya bagi ni je.ia serbuk cmpur dgn air suam trus bgi mkn