Persediaan makan baby 6 bulan

Saya firstmom takde pengalaman lagi ,boleh tak share mcm mna nk buat makanan baby 6 bulan ? Mana yg bagus guna ye..Saya nak beli Baby Porridge Cooker atau Food Processor. Tapi tak tahu yg mana lagi bagus dan memudahkan kerja saya. Buat masa ni sy bagi mkn baby sy bubur cerelac dlm tin je dulu.#seriusnanya #pleasehelp #bantusharing #firstmom #ingintahu #firstbaby

Persediaan makan baby 6 bulan
5 Các câu trả lời

awak tak perlu beli perkakas masak yg baru pon. awak boleh beli yg sedia ada. kalau blender boleh beli mcm yg mommy dh comment. boleh pakai hand blender je. kalau awak dkt rumah mmg ada blender yg tak cmpur dgn yg lain. boleh je nk pakai blender tu. mean blender bersih yg tak cmpur dgn sambal belancan dn sbgainya. sy mommy yg berkerja apa yg sy buat setiap hujung mggu sy akan sediakan siap2 mknn baby. bila hari berkerja sy akan siapkan dlm chiller utk portion baby makan. jadi mak sy akan panaskan sahaja utk baby sy mkn.

Sy first mom dan bekerja, hari2 kena prepare mknan bby ke pengasuh, bubur baby ni masak ats dapur pun boleh. tak semestinya perlu beli equipment2. tbh sy cuma ada hand blender sahaja. semua masak ats api, dh masak blend shj. mudah dan cepat. alternative lain, masak utk 2-3 hari then letak dlm bekas portion mknan baby then freezekan. nak guna baru keluarkan dan masak.

kalau Ada extra bajet, ambil thermomix. Dari makanan baby hingga dewasa boleh buat. chicken stock, vegetable stock semua boleh buat homemade. campak bahan, tinggalkan je. thermomix kacaukan. X risau masak sambil Jaga baby. plus, boleh JD steriliser botol baby juga thermomix ni. I pakai & now dah ready untuk buat recipe makanan anak 6m+ nanti.

hi sis.. kte sme la.. sye pun tgh mcari2 alatan nk msk.. sye plan nk bli periuk yg multicooker mini tu je.. bley tumis2 dlm tu skali ble bby da besar sikit.. klu foodprocessor mcm limited sikit function nye.. pas tu nak bli hand blender yg kcik comey je.. brg2 dapur sye memg x byk.. mkn b2 dgn hsband je so utk bby memg sye bli asing la nant..

Pakai yg sedia ada tapi kalau ada bajet beli jenama samu giken. Blend reheat defrost steam. Kalau ada duit lebih la