Cirit lepas makan antibiotik

Anak saya dah 5 hari makan antibiotik jadi cirit, sampai bontot dia pun ruam and sakit.. boleh ke saya stop? Anak baru 4 bulan, dr bagi antibiotik sbb ada ulcer dalam mulut, tapi ulcer dah ok

1 Trả lời

antibiotik WAJIB habiskan untuk elak resistance pada bacteria yg sama. kalau tak habis dan ada jangkitan bacteria, ada possibility kena ambil jenis yg lagi kuat. makan antibiotic mmg akan buat baby jadi macam cirit. habis makan akan jadi normal semula