Makanan bayi 1 tahun belum ada gigi

Anak saya baru setahun. Gigi pun baru tumbuh. Taknak makan bubur da . Apa yang kita makan dia nak. Nak di suapkan makanan yg ade dalam pinggan kita. Bayi macamni buah apa yg sesuai untuk dia makan? Makanan tekstur yg mcm mana saya perlukan hidangkan untuknya ?

8 Các câu trả lời

semua buah pun insyallah boleh je makan..if keras macam epal tu kena kukus.. keras pastu kecik boleh menyebabkan tercekik.. anak saya 1st gigi dia tumbuh masa 11bulan, dia makan nasi butir tu dari hujung 7 bulan. gigi depan utk gigit je, takde gigi baby masih boleh gigit..gusi tu kuat yaaa puan.. lagipun makanan patutnya dah masuk mulut makanan gi ke gusi belah tepi (belah gigi geraham) lambattt lagi tuu geraham nak tumbuh umur 2 3 tahun kot baru tumbuh

Bagi buah yg lembut, pisang ka..buah naga.. Oren.. Potong memanjang..bg dia pegang sendiri.. Nak tau mknn yg di bagi tu ok ke tak untuk anak. Kalau kita picit mknn tu dan mknn tu leyek makna nya sesuai utk anak.. Nak2 kalau baru nak tukar tekstur, tp ada anak yg cepat mahir. Trust your baby. Belajar beza antara gag dan chocking.. Senang nak tgk kat youtube ada..

Pisang boleh, buah naga, anggur, mangga. Any buah pun boleh tapi make sure tak tercekik. Potong siap2 sebelum bg baby. Sayur salad pun boleh bagi. Timun ke. Bagi sejuk2 boleh legakan gusi dia kalau anak dalam fasa teething

Kalau dah 1 tahun, dah boleh bagi yang bertekstur.. xperlu bagi bubur lembik lagi dah. Kalau bagi nasi mcm yang kita makan, bagi dalam kuantiti yg sikit setiap kali suap

sama anak Sy pun, umur stahun bru laa gigi kluar, mkan pun nk mkan yg dlam pinggan kita, bubur tu awal² dia dah reject, buah Sy bgi je yg mna lembut

Kena stimulates gusi tu bg dia gigit pisang atau buah mcm betik ke yang lembut. Bg dia makan sikit2 gigit sendiri untuk cepatkan tumbuh gigi

xde mslh. gusi baby kuat. boleh je nk ajar blw. cuma awal kena mahir bezakan anak awak gaging or chocking je.

Bg je mkn buah n nasik mcm kita ok je sbb gusi depa kuat