Speech issue

Anak 2 tahun 5 bulan baru boleh gabung 2 perkataan. Most of the time masih banyak single word. Sebutan hujung2 je. Dikira speech delay atau x. Dia xde masalah utk faham arahan.

1 Trả lời

check di kk ke? ada buat mchart? better refer pakar untuk assesment dan further checking.

8mo trước

mchart ni untuk check development anak selari atau tak dengan umur. kalau checkup di kk, awak boleh refer buku anak ada info berkenaan ni. nurse akan tanya apa yang anak kita boleh buat pada umur sekian2. 3x check mchart tu. 1tahun 6bulan, 2tahun dan last umur 3tahun. betul lah tu, 2tahun, untuk gabung 2 perkataan tu normal. ✅ tapi based on my reading, untuk umur 3tahun nanti anak supposedly dah boleh gabung 3 perkataan. cth, ibu, nak makan. awak cuba lah belek buku anak, baca info dekat situ.