Next step apa ye?

Alhamdulillah +ve. Tapi saya tak tahu next step nak buat apa? Patut pergi jumpa dr dulu ke? Patut bagitahu parents dulu ke? Lagipun saya anak sulung. Ni cucu sulung. Tak tahu apa nak buat. ?

Next step apa ye?
35 Các câu trả lời

Saya masa dapat tahu upt dah 2 line. Saya keesokkan hari, pergi jumpa dokter untuk pengesahan. Then, dokter suruh datang masa 8weeks untuk checkup ada tak janin, kantung, degupan semua. Alhamdulilah ada degupan, janin, kantung. Selepas tu saya keep on makan acid folic sampailah 12weeks. Pastu baru 13weeks saya buat kad antenatal kat swasta😁

5y trước

Bersalin gov yangg. Hehe.

Kira dari hari first last period sis bila.. sis anggarkan berapa kandungan sis sbb kalau scan slalunya kalau awal sgt pun hanya nmpk kantung then dr suruh dtg balik 2 mggu mcm tu utk bagi nmpk baby dan heartbeat skali.. nk scan pastikan perut sis 7weeks keatas baru pergi scan 😊 ikut dari pengalaman saya lah.

5y trước

Kalau sis pergi scan kalau ikut anggaran sis 4weeks.. slalunya scan nmpk kantung je.. lepastu dr akan suruh dtg repeat scan lagi 2 mggu sbb nk bagi nmpk baby dgn heartbeat skali kan.. buat masa skarang sis tggu je dulu sampai perut sis 7weeks keatas mcm tu.. pastikan sis jgn buat keja yg berat lah 😊 sis rehat je dulu.. yg penting jaga pemakanan sis okay 😊 elakkan yg berkaffien, gas, coklat, milo mcm tu sbb yg tu boleh cut hb mommies.. acid folic sis jgn lupa mkn ya.. bykkan minum air masak byk byk ☺️

Next step pergi ke klinik. Macam saya, saya terus bagitau keluarga dulu. Cakap yg dpt positive result on upt, tapi belum confirm kan di klinik. Bila dah confirm, lagi sekali saya bagitau family. InsyaAllah sis, pregnant tu. Semoga dipermudahkan urusan ye. Aamiin 🤲🏻💕

alhamdulillah tahniah sis ! tumpang gembira. pergi private clinic scan and double confirm. then baru la bole bagitau orang tersayang awak. itu cara saya time memula tau pregnant. then call kk, double confirm bila bole bukak buku. apa pun take care and makan folic acid ye

5y trước

Baik. Terima kasih 😄

sy bagitau husband, lepas tu bgtau family. cari asid folic, kira berapa minggu dah mngandung. sy dlu pakai opk, jd tau masa subur tu bila, boleh agak2 bila prsenyawaan jd. lepas tau berapa minggu, tggu 8w 9w mcm tu baru pg klinik buka buku

Pegi klinik jompe nus lepas tu ckp nak buka buku pink lpas tu nus bgi tarik ble temu janji baru downg terus buat buku pink tpi klau mule2 buka buku pink lame

5y trước

Klau call takot nur busy je

kira last period awk dulu . dah tahu berapa weeks baru pergi klinik . sesetengah kk nak tunggu 12 weeks baru bukak buku . btw congrats

Alhamdulillah tahniah. Share berita baik ni dgn husband ofcos, then dgn family. Nnt g kk buka buku pink sbb dah terang sangat dh tu 😉

Alhamdulillah tahniah sis..mesti family sis happy..nk dpt cucu 1st dorg..tggu 8mggu cmtu blh pergi scan..take care

Tahniah! Jangan skip makan acid folic, kalau boleh minum susu, minum susu. Makan makanan yang berkhasiat.

5y trước

Sebelum start preggy pun dah minum susu anmum tu. Tapi satu kotak je.