Alah makanan

Akak2 sy nk tnya.. Saya alah truk sgt2 pada makanan.. Tengok makanan & lauk2 dlam fb pn saya muntah.. Sy dh cuba suap nasi. Xlepas juga kat tekak. Mcm2 suami cuba buat. Smua muntah.. Saya ank pertama.. Jd saya xtau mmg mcm ni ka alah.. Atau sy trlalu melampau. Sy xbleh nk buat apa lgsung.. Bangun pn pening sngt kepala.. Dh xada tenaga.. Mgkin sebab dah berapa hari xmakan nasi.. Akak2 tau x. Mcm mna nk buat.. Saya rsau keadaan baby dlam prut 😔. Saya bru ja dlam 7 minggu. . sy muntah pn dh xkluar apa dh.. Smpai pahit tekak.. 😔 apa saran akak2?? Nak mkan vitamin ka. Atau. Mnum susu ka mcm mna supaya sy ada tenaga balik.

18 Các câu trả lời

Sis, saya pun macam sis..baru je nak okey sekarang..tapi saya sarankan minum air masak ya, takut nanti check kencing ada problm dengn air kencing atau tak cukup air dalam badan..sebab saya pun kene masuk ward disebabkan muntah terlalu teruk.. Cuba sis makan buah dahulu..nasi tukar ke bubur..InshaAllah sis, semoga dipermudahkan dan sis dan baby sihat

4y trước

Sy ad dkt wad la ni sis.. Smlam kna than.. Satu kcing kotor.. Stu lg kurang air.. Sbb xad mkan.. Xad mnum apa.. Xad tenaga lgsung.. Sy cuba mkan buah.. Tp xsmpai 5 mnit muntah balik.. Air msk pn.. Kdg mula tu lpas msk.. Lama2 xlpas jgak😭tu jd lesu smpai xbleh nk buat apa lgsung

Sama dgn saya last year. Tak makan nasi sampai 31 weeks. 4 bulan pertama apa pun tak boleh makan. Saya paksa makan kurma ja sehari 3 biji dan muntah balik. Bulan ke-5 baru boleh makan bihun goreng kosong. Ayam mmg tak lalu sampai bersalin. Tengok dlm fb pun muntah. Dengar orang sebut nasi pun muntah. Sabar ya sis. Moga cepat beransur alah tu.

4y trước

Moga cepat baik ya sis. Saya faham sangat apa yg sis rasa. Moga sis dan baby sihat saja ya

Saya faham. Sebab dulu alami alahan yang sama. Saya dulu byk makan mee hun sup shj. Tu saja yg boleh telan. Minum pn air limau, sunquick or air kosong. Yang lain memang xboleh telan. Hari2 makan yang sama. Alhamdulillah sekarang dah okay.

4y trước

InsyaAllah.. Terima kasih kak.. Hrp mcm tu la.. Xkuat.. Ddk dlam hospital ok.. Ada skit tenaga. Ni dh balik.. Muntah truk balik.. Sbb ubat depa xada bagi😔😔

sama macam saya...saya sampai ke 19mggu 5hari baru nak beransur ok..saya bukan stakat mknn,naik kereta xboleh,minum air putih n oren sunwuick xde gula je boleh,,,ape yg sy buat sy alih kan dekat buah dan sayur,sbb nak mkn smue xboleh

4y trước

aah...mmg macm tu,,sy pon lpas muntah tu,paksa je mkn buah n sayur balik,,,kesian kan si kecik dlm tummy,paksa kan jugak...tkot dia xdpt khasiat n lapar

Saya awal preggy pun alahan teruk. Tengok lopak air hujan pun boleh termuntah. Takde selera makan & asyik muntah sampai kena warded, masuk air & injek ubat tahan loya. Klu asyik muntah saya sarankan sis kena g hospital

4y trước

Harap semuanya cepat ok

mostly org alahan tkboleh makan nasi, ayam, air masak, bau tumisan, bau ikan kena goreng.. so cuba elak bnda² ni.. try bihun or mee.. sy dlu tpkse la hri² mkn mee goreng.. n mst mtk sate daging kt suami..

4y trước

Btul2.. Allah.. Bila kluar bau2 tu.. Mcm nk lari jauh2 dri stu.. Xthan sgt2 😭😭😭pening sgt2.. Rsa xsngp sngt

Sy masuk ni 4 kali mgandung mmg alah teruk dlm tempoh 4 bln @ 5 bln..mkn stil mmilih..sbb tekak x leh nk masuk..sy klau dh muntah mkn buah.minum soya..susu x leh terima muntah blk

4y trước

Yeka.. Sy smua xbleh msk.. Skrg ad dkt wad.. Kurang air dlam badan 😭😭

Dulu sy pon alah sme mcm awk jugak...tpy sy try mkn sup2 lh...pstu pg ngn mlm sy mnum susu 1gelas...bile dh ok ngn sup bru try mkn bihoon ngn mee,utk ad tenaga wlaupon mkn sikit

4y trước

Yeka.. Sy cuba pksa mkan nasi.. Wlaupn sekadar dua suap.. Tp mcm mna pn ttp akan muntah.. Letih lesu mcm mna kna jgak hadap. Cma hrp bby shat2 ja. Tu ja

Saya awal pregnant memang tak boleh makan tgk lauk2 bau pun tak boleh. Saya cuba makan buah2 & ice cream. Alhamdulillah boleh sikit2. Minum air buah & banyakkan minum air suam

4y trước

InsyaAllah.. Nnti sy cuba lg.. Skrg pn dlam wad.. Kurang air dlam bdn.. Lmah sgt.. Smua benda xbleh msk sblm ni😭

Ya Allah , awak dgn saya sama . Saya pun baru 7 minggu. Saya tak boleh masuk apa langsung . Bila g chek ada je benda yang x sedap didengar oleh doctor.

4y trước

Itu la.. Awak jga la kshtan.. Jgn jd mcm sy.. Sy skrg.. Dh kna than kat wad.. Sbb kurang air dlam bdn.. Jga prmaknan.. Bhaya untk bby..