Minum air gula

Ahad lepas baby baru 8w pegi buka buku pink. Lepastu nurse ckp first appmt nnti kena minum air gula. Kenapa? Ke sebb first baby sy ni umur 27? Sy penah bace, mommy yg first preggy umur lebih dr 25 kena minum air gula. Betul ke?

23 Các câu trả lời

Sya mengandung anak yg ke3 berumur awal 30an dan sekarang sdh 21 mgu.. Anak pertama n kedua sya x perlu minum air gula n anak yg ke3 Dr. ckp sya kena minum air gula di waktu kndungan 28 mgu nti walaupun sy x dak keturunan diabetis & faktor² lain.. Then Dr ckp lg ini disebabkan faktor umur n ramai ibu² diawal usia 20an sudah mengidap kencing manis.

Rabu haritu bukak buku pink, baby 8weeks. Dah scan semua Alhamdulillah dah nampak sikit n heartbeat baby pun dah ada. 31/7 nanti datang kk lagi tapi takda pulak nurse cakap kena minum air gula. Ni pun first baby, umur saya 26. Saya lagi, urine ada kotor sikit, kurang minum air masak 😅

utk mgesahkn ada gdm atau x.. biasanya klu berat mdadak naik, dia akan suruh minum air gula.. satu lg komplikasi byk klu ibu kencing manis.. baby besar, baby boleh mati dlm perut klu gula tinggi, baby dpt diabetes dll.. boleh tya kt nurse, klu nk pjelasan

Mana adil.. Sy pon muda lg.. Umo 22tahun, fmly pon xde kncing manis.. Tp kne minum air gula jgk☹️ Dctr ckp, klo fmly xde kncing manis, kna minum 1gelas je.. Kalau fmly ada kncing manis kna minum 2gelas..

4y trước

sy pun sm..fmily x de kncing mnis pun kn minum..then dh minum skli still kn minum kli kedua..umur bru 21 😭

sya preggy anak 1st jgk umur 23, doc xsuru mnum air gula lg. sebab family history xda kcing mnis, berat badan xnaik dgn mendadak (BMI Normal) and doc kata muda lgi hihi. skg dah masuk 6 bulan xmnum air gula lgi. 😂

5y trước

Sama, tapi sy umur 26, kandungan dh nk msuk 6 bln, harap2 lepas la xyah minum air gula 😆😆😆 lgipon sy mmg kurang sikit bnde2 Manis ni..

Maybe bmi awk overweight or ade family history diabetis sy 32thn..28weeks baru minum air gula..dekat buku pink ada tulis org2 berisiko cepat minum air gula..nanti selak2 baca ye..☺

5y trước

Huhuhu..tu xsure la sis..kena tanya nurse sis ape reason mnum awal..

saya baru umur 21 tahun kandungan dah 8bulan . air gula kena minum 2 kali dah sbb doctor cakap . tahun nii semua kena minum air guna .

Ye kalau mengandung umur 25 tahun keatas kena minum air gula. And sy kena minum lg 2 minggu which is bila kandungan dah 16 minggu.

Sy 3 kali kena minum air gula.. alhamdullilah semua okk...skrg 37 week.. tggu next week delivered..doakan dipermudahkan ye

Apa yang saya tahu, sekarang memang di wajibkan minum air gula bila usia 25 tahun ke atas. ☺️