Xmakan vitamin ibu hamil

Hi.. Ade x ibu2 kat sini yg lgsg xmakn vitamin ibu hamil mase mengandung .. sy lgsg xboleh makan sbb sembelit teruk.. skrg dah masuk 5 bulan.. jadi takut pulak pikir keadaan bby kat dlm..

12 Các câu trả lời

sy mkn hnye pade bulan pertame tahu mengandung.. tapi dari sebelum mengndg smpai skrg tetap mkn folic acid.. jd xboleh nk sambung mkn vitamin ibu hamil tu sbb sy sembelit smpai buasir teruk..dah la bersalin first dulu patah tulang ekor tu.. jd bertambah2 sikse..sakit yg amat sgt lepas berak.. berak wajib berdarah n berjam2 dlm toilet, anak first smpai meraung2.. sy jd kesian kat dye..mkn lactulose segale ape xjd..yg ok sikit dulcolax.. tp dulcolax xboleh ambik time mengndg.. tu yg membuatkn sy buntu.. vitamin ibu hamil ape lg yg sesuai utk mslh sy ye.. sy sembelit mkn obimin dan iberet..memg hari2 pikir pasal bby,tiap hari xpernh tinggal buah, kurma, susu n sayur2.. sy tanye utk tau jln penyelesaian,harap ibu2 bantu.. berkate yg baik2, semoga yg baik2 kembali kpd ibu2 juga.. terime kasih..

2y trước

saya amalkan minum susu ar-Rayyan untuk elak sembelit.. saya makan zincofer mmg sembelit teruk.. tp minum susu tu alhamdulillah.. x sakit dh nk membuang

Hi sis, saya makan capsule multivitamin + folic acid je. HB saya try maintain dgn minum jus pomegranate yg pekat tu..byk makan daging dgn sayur bayam. So far okay la borderline. Alhamdulillah detail check up pun baby healthy. Active sgt² sampai saya pun kurang tidur baby asyik menendang². Saya tak boleh makan Obimin ke, Maltofer ke, Eberet ke. Badan akan jadi masuk angin, sembelit terukk sangat and sampai rasa nak depression. So, saya tanya Dr..Dr kata boleh cuba apa yg works. Yg penting jaga pemakanan. Malam² saya mesti makan salad dgn tomato.

2y trước

thanks sis sudi share ape yg sis amalkn.. inshaAllah nnti sy amalkn jugak.. sembelit ni memg cabaran plg hebat kn time kite pegnen ni.. 😥perit rasenye.. n Alhamdulillah bby sis sihat active smpai xtdo mlm mamanye ye asyk kene kick..bby boy ke ni.. hehe..

makan laa sis, fikirkan anak dalam kandungan yg memerlukan vitamin, kita ni kalau boleh nak dia lahir sempurna, risau tau benda2 macamni, nanti kalau boleh 20-26w pergi buat details scan.. untuk check every single thing.. semogakandungan baik2 je.. aamiinn… do something ok.. dont selfish.. cari jalan ikhtiar untuk elak sembelit.

vitamin tetap kena makan. kalau sembelit boleh try cari ubat syrup lactulose. saya mmg mkn ubat ni sebab dr awal preg sembelit. aritu 18week admit ward sebab contraction palsu. discharge doktor pun bekalkan dgn syrup lactulose. boleh pergi farmasi dptkan ubat tu. jgn sebab sembelit sanggup tk makan vitamin. pikir anak dlm perut tu.

2y trước

lactulose tu mmg boleh makan secara berterusan setiap hari ke? saya pon sembelit teruk tp saya makan lactulose kadang2 je sbb takut x elok makan setiap hari.

sye x ambil, sbb mmg x pndi telan ubat, nnt muntah blk, dktr just nasihat jaga diet pemakanan & cukup kan nutrisi, alhamdulillah setiap kali check up, baby sihat, ibu pon sihat, hb pon sentiasa stabil.. dktr pon puji sye pndi jaga kesihatan sendiri walau x mkn ubt yg dia bg.. 🤗

2y trước

Google super food utk ibu hamil, mknn naik kn HB, & lain2. yg penting mesti amal kn mkn setiap hr, ad byk pilihan, tukar2 la supaya x jemu, pilih mknn yg kte suka, jgn paksa telan mknn yg kte x suka.. 🤭

makan vitamin tu, Dalam masa yg Sama bykkn makan buah Dan sayur. kalau ubat tu terlalu kuat, Minta tukarkan yg mild sikit. Saya pun kuat sembelit, tapi Saya tambah calcium tab Dalam diet. Alhamdulillah jarang2 dah sembelit sekarang.

awk boleh try ambek folic acid je..klw hb awk x jatuh ok je x ambek supplement lain pn..folic acid penting sgt2 untg pkembangan baby..tp mknn harian awk kena seimbang la untk cukupkn zat pada awk & baby skali

2y trước

hb xpenah bawah 13..n folic acid memg sy xtinggal..cam2 jugak ngn segale buah sayur susu sume tu.. memg xpenah miss.. cume tulah kadang hati ni risau cukup ke tdk zat utk bby.. inshaAllah jumaat ni sy buat detail scan.. nnti sy update keadaan bby ye..doakan bby sy baik2 ye ibu2..thanks sgt2 sudi bg pendapat..

Sy makan eberet hb cantik tapi bau memang kuatlah. Bila lama2 makan dah okay dengan bau tu. effect samping dia memang sembelit tapi sy extra minum air buah n sayur untuk elakan sembelit tu.

antenatal vitamins wajib mkn utk perkembangan baby. either tukar jenis ubat or cari cara utk settle sembelit tu. kalau baby kurang vitamins lagi teruk effect drpd sembelit baby>sembelit

2y trước

betul dr pon cakap mcm tu effect ke baby lg besar dari sembelit.. sis boleh makan buah betik minum air banyak atau makan mknn utk lancarkan buang air besar

mungkin bole banyakkan sayur dan buah... elakkan mkn fastfood, processed food. mknan yg berkhasiat