Stress jaga baby

Hi, ade tak ibu2 yang stress jaga anak sebab takde suami tolong. Mcm kita ni single mother pulak semua benda kita buat sendiri. Mentang2 lah baby full bf trus nak lepas tangan mcm tu je. Kita yang penat sakit badan, bangun tengah malam lepastu tak ckup tidur, last2 kalau kita minta tlong jaga baby, trus buat alasan sakit belakang lah ape lah. Mcm2 alasan. Mcm tkde kerjasama langsung. Depan family dia sendiri buat2 diri tu mcm suami mithali. Tp realiti kalau dengan kita asyik dengan fon je anak nangis pun buat tak tau. Saya stress hidup dengan suami mcmtu. Maaf sekadar meluah 😔😔😔

4 Các câu trả lời

hmmm..sama la.anak 1st dulu sy lagi stress.suma bende handle sendiri.bila sy ngadu penat die ckp die lg penat cari duit,kerja.selalu bermasam muka.kdng rs mls nk berckp & tegur.just jlnkan tanggungjwb sebagai isteri.memasak,kemas rumah apa suma.die blk keje tido & mengadap hp.bila sy mintak tlg tgk anak baru tgk kan.kdng stress sampai lepas marah dkt anak.kesian dkt anak kdng².bila anak tido tgk anak menagis mintak maaf.skrg ni anak no 2. Alhamdulillah nmpk sikit² suami mcm bole handle anak .bila pikir blk maybe suami ni kene tgk kite ni ibu² bersalin dpn mata ,mcmne saket ye baru dorg ada akal sikit nak tlg jg anak.anak 1st suami x bole teman sbb pkp.2nd suami teman dari start saket melayan contraction sampai sy bersalin suami ada.mmg nmpk perubahan sikit².anak no 1 da 3thn 100% da die handle skrg . Alhamdulillah

8mo trước

Alhamdullilah bagus la tu sis. Saya hrp suami sy dpt berubah mcm tu suatu hri nnti mcm suami sis.

sya mula2 pun mcm tu dulu smpai nak lari p rumah mak sy balik... mcm2 sy buat sendiri lepas tu ada dua tiga kali sy sengaja bagi tnggl anak dgn dia je tapi sma jgk anak menangis pun buat tk tau tidur mati!! last2 sy terlalu sterss sy mls nak fikir dah bawa Bincang tapi tetap sama.. sy jaga la sendiri smngat kan diri sis.. klau rasa stress sgt pandang anak meluah kt dia je sbb anak la ada dgn kita setiasa... nanti lama2 suami pndai la tu tngok sendiri mcm mana penat kita.. sis jaga anak je makan minun kemas rumah masak biar dia.. sy pun buat mcm tu bila dia tnya knpa tk kemas rumah masak semua siapa suruh tk tlg jaga anak.. nanti lama2 dia faham mcm suami sy last2 anak dh besar baru dia faham penat lelah jaga anak mcm mana

8mo trước

Harap mcm tu lah nanti. Harap dia pandai sedar mcm suami awak

sama sis . suami saya bby nb je basuh berak . lepas tu smpai skrg nk msuk 7 bulan tk penah basuh berak anak . malam tk bngun saya sndiri yg bgi susu tukar pampers . sedih sngat bgi mandi pun tk kalau duk rumah sendiri , kalau prgi rumah family btul jdi mithali . bila kita bunyi marah dia kata dia penat kerja . lebih bnyak main game anak nngis buat tktau ja😔 saya tekad dh ckup anak sorang je saya tknak tmbah dah kalau suami prngai mcmni . hampir meroyan saya . nak tknak kena sabar ja . pendam ap yg boleh tapi sakit jgak kena terima 🥹

8mo trước

Mmg betul kata awak. Nasib kita sama , situasi pun sama😔😔

Anak first ke sis? Lepasni bawa bincang ye. Bahagi tugas sama2. Nak anak sama2 kena lah jaga sama2. It takes two to tango kan. Tak jadi anak kalau sorang je. Waktu malam mmg awk menyusu badan, tapi kalau baby berak / meragam walaupun dh kenyang awk pass je kat dia. Siang2 pam susu bagi laki awak pi tidur. Keras sikit sis jgn bagi lemak sgt laki tu. Nanti dh terbiasa jadi sampai la anak no 2,3 dan seterusnya

8mo trước

Baik sis, terima kasih ats nasihat 🥹 saya akan cuba