cara hilangkan kuning

ade tak cara turunkan baby kuning 16 mase kat hospital tkde kuning balik hospital dia kuning. takot nak hantar baby g hospital sebab nak dekat raya. baru lps bersalin tgh pntang

33 Các câu trả lời

yea bagi susu kerap sis.. bayi lepas lahir memang biasa ada kuning..cuma tinggi @ tak je... cara saya BF saya pam susu masuk dlm botol.. utk sukat byk mana baby minum.. kejut kan dia bagun.. baby kuning memang suka tido.. kena kejut kan.. bagi susu.. kena ulang alik ke klinik utk check bacaan kuning sampai doktor kata discharge kuning.. TIPS doktor bagi dulu.. ibu menyusu badan jgn makan makanan panas.. halia, kuning, herba2.. ini panas jadi kan kuning lagi naik.. doktor kata tumis bawang je😅, dh hbes kuning nnti baru pantang makan herba2.. saya pantang sendiri sebb PKP hari tu.. so tak de lah mak bebel2.. ikot je ckp doktor.. 2 kali check.. dh hbes kuning nye..Alhamdulillah 😊 ini pengalaman saya lah.. harap membantu.. moga cpt sihat baby nya

anak saya harito kuning tinggi 243 tpii saya kerap susu setiap 2 jam . TK kira pagi or malm setiap 2 jam gerak je n pastikan dia Byk berak kencing , jgn Bagi dia tido lena , main tapak kaki dia bila dia lena masa menyusu .dan setiap malam saya letak bawah lampu , malam kan kita bukak lampu , bia je dia bawah lampuu dari start mghrib sampai ke pagi saya bia lampu bukak . Alhamdulilah seminggu lebih je kuning , lepas to discharge .

semua bayi ada kuning beza bacaan dan brp lama sj.. x perlu takut hntr hospital sbb fikir raya.. utamakan nyawa anak dulu.. susukan anak dgn kerap 1jam skli.. tmbh lg wktu mlm.. tgok anak lena sgt tido x nk bgun.. jentik ckit tapak kaki dia bg dia mngis lps tu bg susu.. ni yg misi kk sy ajar.. pastikan anak berak kencing kerap.. klau awak bf baby.. jaga pemakanan awak..

1y trước

setuju. benda pertama yg terlintas kt fikiran saya. ibu jangan pentingkan raya berbanding anak. jika dah ada tanda awal, segera ke hospital utk dptkn nasihat dokter. kita jgan memandai jd dokter. harap jgan terasa, sekadar pendpt saya

kerap susukan baby,tak kisahla susu ibu atau fm. yg penting kerap susukan baby. jgn bedung baby sbb panas boleh naikkan bacaan kuning. jgn takut bawa anak cek kuning ya sis. bacaan jaundice yg tinggi bahaya utk baby. kena warded pun tak apa,doc tau yg terbaik utk baby. sy dah pernah rasa warded 4 hari anak sulung sy. seksa sikit sbb baru bersalin. tp tetap gagahkan diri juga demi kebaikan baby

pengalaman saya, saya menyusukan anak dengan kerap. setiap 1/2 jam saya akan menyusukan anak. selain tu saya ada juga ikhtiar benda lain. mandikan air kuning beli kat kedai ubat cina. dan ada juga minum air susu kambing, selain tu, titiskan sikit air buah anggur hitam pada bayi. ada sesetengah orang sensitif bab bab ni, tapi bagi saya, saya usaha, tawakal dan berserah pada Allah.

kerapp bgi susuu bdan atau susu formulaa, buat 2jam ke 3jam skli. bby klau lena sngt tido kejut jee smpai bngun. jngn biar kn ank kuning lma lma tkut kne penyakit lainnn . ni nk dkt ryaa bby bru lahir jngn ade yg cium cium diaa tkut ade jngkitan plk . kite tkthu org sekeliling wlaupon fmly sndrii . buat ank smpai sihat duluu inshaallah lps tu dh bole peluk cium dia🥰

baby kuning ni boleh jd masalah kalau tak minta nasihat yg pakar atau bawa ke hospital. bawa saja ke hospital jgn takut. susukan sejam/2jam sekali sbb waste product (kuning berlebihan) semua tu keluar ke sistem perkumuhan bayi (tahi/kencing). kena check level kuning anak dlm darah jugak. takpe kita penat sikit tp anak dlm keadaan baik dan sihat.

Bagi susu anak tiap 1 jam sis,Klu dia xnk bgun.. kacau kaki dia .. jgn bagi lena sgt tdo. Makin kuat myusu makin laju turun. Percayala. Xpyh sulam susu formula pun xpa, KLu ibu ada susu badan. Yg ptg jgn biar dia tdo sja. Kuat susu, kuat berak,kuat kencing…hilang kuning.

1y trước

setuju..ibu jgn stress

kalau pantang jaga makan juga jgn makan makanan yang panas badan lambat kuning baby nak turun halia ,lada hitam semua tu elak dulu , kalau rasa pantang dgn raya awak lagi penting sampai x nak admit kena tanggung risiko baby kuning tinggi bahaya boleh jejas kesihatan bby tu