Masalah sembelit

Adakah ibu2 d cni yg mengalami mslh sembelit? Mcm mana u all tangani? Sy dah amalkn mkn buah dan minum susu tp sembelit ttp xhilg.. kdg risau jg pencernaan xbgs.. hrp komen kamu dpt membantu newbie cm sy 🙏🏻

12 Các câu trả lời

assalamualaikum sis.. syafahullah sis semoga cepat sembuh. kalau sis nak cuba ikhtiar dengn tasneem t-rub sesuai untuk membntu sembelit , cirit birit dan juga boleh bantu sis mudh membuang bg tau ya😊. wani boleh poskn. mana tau serasi dengan sis😊 semoga sis cepat pulih dari senbelit.. aamiin www.wasap.my/60138661354

3y trước

Terima kasih sis sudi membantu.. nnt sy wasap sis ya

Itu normal bagi ibu hamil dan ibu lepas bersalin. Kalau lepas bersalin kurang2 40-50 hari jgk laa akan sembelit. Masa pregnant kena makan vit b complex setiap hari. Lepas bersalin makan jer ubat sembelit. Bnykkan minum air putih dgn sayur hijau supaya 💩 tak keras .

selalunya ibu mengandung ni kena sembelit sebab makan tablet iron / zat besi. jadi kena makan byk sayur & buah, minum air kosong secukupnya. saya amalkan minyak kelapa dara, takda sembelit walaupun dos tablet iron saya 4 biji sehari.

td sy bru tnye doktor mcmne nk hlngkn smblit.....dy ckp mkn purne....oleh sbb doktor mngndung dan ade smbelit juga jd td msa cek up dy ajak sy mkn purne smasma☺️☺️

Saya dr sebelum preggy lg dah ada sembelit . Boleh cuba minum air vitagen/yakult . Tu je yang selamat buat masa sekarang

Saya bancuh sunquick tanpa gula. Alhamdulillah, works for me. And selalu makan buah mangga. Kurang la sikit sembelit.

Saya makan salad and sayuran hijau and minum air masak banyak, alhamdulillah dah mula okey, buang air on time.

saya minum horlikcs.. alhamdulillah mudah nak membuanh

3y trước

x minum susu lain.. minum horlicks je

cuba minuman air yogurt.. yakult/vitagen/

nurse saran kan mkan buah pisang